Понад 24,5 тисячі найпростіших об’єктів укриття можуть захистити жителів Кропивницького в особливий період

Середа, 2 лютого 2022 11:21

За дорученням Кропивницького міського голови Андрія Райковича фахівці  відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення  міської ради організували проведення позапланової інспекції  найпростіших укриттів  цивільного захисту в обласному центрі.

До складу робочої групи, яка проводила обстеження, увійшли  депутати Кропивницької міської ради,  представників громадських організацій  та ветерани АТО.

За інформацією начальника відділу Сергія Коваленка, члени робочої групи ретельно  оглянули підвальні приміщення багатоквартирних житлових будинків, закладів освіти, культури та охорони здоров’я  комунальної власності, які можуть бути використані  у  якості  найпростіших  укриттів    цивільного  захисту, призначених для захисту  населення та визначили конкретні заходи щодо приведення таких об’єктів до  належного рівня готовності, насамперед для убезпечення кропивничан  від застосування звичайних засобів ураження.

Ця робота, запевнив Сергій Коваленко,  продовжується в напрямку розширення переліку об’єктів укриття за рахунок  використання цокольних та підвальних приміщень.

- У найкращому стані знаходяться сховища, які перебувають на балансі комунальних, державних підприємств та економічно активних підприємств, - звернув увагу посадовець -  Законодавством визначено, що  утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється суб'єктами господарювання, на балансі яких вони перебувають,  у тому числі споруд, що не увійшли до їх статутних капіталів у процесі приватизації  чи корпоратизації, за рахунок власних коштів.

Захисні споруди цивільного захисту можуть використовуватися у мирний час для господарських, культурних і побутових потреб відповідно встановленого порядку.

- Таке використання сховищ має позитивне значення, завдяки цьому вони підтримуються в належному стані, - підкреслив Сергій Коваленко. -  Як приклад можливо привести сховища, що находяться на балансі ЦДПУ  імені В. Винниченка, Льотної академії. Вони використовуються як спортивні зали. А у захисній споруді колишнього заводу ім. Таратути, що перебуває нині   у віданні Фонду державного майна України, розміщується нічний клуб «Вельвет».

За результатами перевірок визначено, підтвердив начальник відділу, що найпростіші укриття в інженерно технічному стані готові до використання в якості об’єктів укриття. На сьогоднішній день відпрацьовується питання щодо їх укомплектування та оснащення.

Кропивницький відноситься до третьої групи цивільного захисту, як місто обласного значення. Відповідно до цього і планується укриття населення в різних категоріях захисних споруд. 

Працююче населення міста може укриватися в 54 сховищах, розрахованих на загальну кількість 24 990 осіб.

Непрацююче населення  – 215 тисяч осіб укриватиметься в найпростіших укриттях: фортифікаційних підвалах, цокольних поверхах, призначених для зниження комбінованого ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від засобів ураження в особливий період.

- На сьогоднішній день у придатному стані, відповідно до інженерно – будівельної характеристики та санітарно – гігієнічного стану є 190 тимчасових найпростіших укриттів,   - повідомив Сергій Коваленко.

До них належать:

-  161 технічний підвал у багатоквартирному житловому фонді;

-  22 підвали та цокольні поверхи в закладах торгівлі та громадського харчування;

-  7 підвалів та цокольних поверхів в навчальних закладах позашкільного виховання.

Мешканці приватного житлового сектору мають можливість укритися в 24 465 підвалах та погребах.

- Таким чином загальна кількість  усіх видів укриття налічує 24 709 обєктів., що передбачає можливість захистити 100 % населення Кропивницького, - підбив підсумок інспекційної кампанії Сергій Коваленко.

Усі новини