Подорожуючи Кропивницьким мистецькими вихідними

Вівторок, 20 червня 2017 17:10

Вже декілька років у Кропивницькому успішно реалізується культурно-мистецький проект «Мистецькі вихідні», започаткований відділом культури і туризму міської ради.

Мешканці і гості міста щосуботи, починаючи з травня і до вересня включно, мають унікальну можливість помандрувати вулицями історичного центру у супроводі досвідченого музейного екскурсовода та послухати цікаву розповідь про архітектурну забудову степової перлини, дізнатися міфи та легенди, якими наповнені ошатні будівлі, що зберігають таємниці своїх колишніх власників, а в парку культури та відпочинку «Ковалівський» на літньому майданчику потрапити в чарівний музичний калейдоскоп, створений неперевершеною грою муніципального духового оркестру та концертними виступами учнів і викладачів музичних шкіл, одночасно споглядаючи різноманітні тематичні виставки та пізнавальні майстер-класи, презентовані міськими бібліотеками та меморіальними музеями – художнім Олександра Осмьоркіна, літературним Івана Карпенка-Карого та музичного мистецтва імені Кароля Шимановського.

Ось і минулої суботи художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна, долучившись до цього розважального дійства, підготував заходи, які не просто популяризують творчість відомого художника і педагога О.О.Осмьоркіна, а спонукають і залучають всіх бажаючих до занять образотворчим мистецтвом.

Так, до уваги глядачів було розгорнуто пересувну виставку репродукцій картин «Жіночий портрет в творчості О.О.Осмьоркіна», присвячену 125-річному ювілею митця, що презентує всю багатогранну галерею портретних образів прекрасної половини людства першої половини 20 століття, створених талановитим живописцем, які нині прикрашають музейні колекції багатьох країн світу.

Неабияку зацікавленість викликала і вікторина «Світ образотворчого мистецтва», адже багатьом довелося таки пригадати і хто такі мариністи, і що таке шарж, і значення слів «пленер» та «вернісаж», а ще знайти десять відмінностей на двох варіантах картини Олександра Осмьоркіна «Зелене пальто» 1947 року, на якій зображена його дружина Надія Георгіївна – ініціатор створення музею в рідному місті художника в прекрасному меморіальному будинку, який є пам’яткою архітектури.

Та найяскравіші емоції викликав конкурс дитячого малюнку на асфальті «Мої літні канікули», участь в якому, до речі, взяли навіть дорослі, адже створюючи картину своїх бажань і мрій, нехай навіть кольоровою крейдою і лише на асфальті, ми все рівно налаштовуємо їх на здійснення.

А ще і малеча, і молодь з задоволенням вправлялися в розмальовках, виконаних відомим кропивницьким митцем заслуженим художником України Андрієм Надєждіним як ілюстрації до книг сучасного поета-земляка Анатолія Черниша «Загадки в картинках-розмальовках», «Про сонечка і журавля, калину і букву Я» та інших, залишаючи собі на згадку власні творіння, розфарбовані кольоровими олівцями.

Несподіваними, але приємними подарунками для всіх учасників інтерактивних мистецьких заходів були заохочувальні призи – художні листівки та буклети, олівці, фарби, альбоми для малювання, а також цукерки з логотипом музею.

Цікавий, розважальний, а головне, пізнавальний проект «Мистецькі вихідні» після невеличкої перерви матиме продовження в серпні. Тож всі, хто закоханий в своє місто, вивчає його історію, культуру, шанує творчість видатних особистостей, матиме чудову нагоду поринути в світ мистецтва, створений фахівцями міських закладів культури.

Чернова віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини