Податкові зміни в умовах воєнного стану

П'ятниця, 11 березня 2022 10:55

Як повідомили в департаменті з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради, в умовах запровадження воєнного стану в Україні до платників податків, у тому числі ФОП, не застосовуються штрафні санкції за відсутність можливості своєчасно сплатити податки та збори до бюджету.

У департаменті також закликають підприємців-платників єдиного податку першої та другої груп, враховуючи настання форс-мажорних обставин, за можливості виконувати свій обов’язок і сплачувати єдиний податок та нагадують, що у 2022 році фізичні особи-платники єдиного податку першої/другої груп мають сплачувати фіксовану суму податку щомісячно. Протягом року його ставки залишаються незмінними.

Підприємцям першої\другої груп сплачувати єдиний податок треба також за місяці, в яких доход не отримувався.

Для суб'єктів Кропивницької міської територіальної громади ставка для:

першої групи – 10% від прожиткового мінімуму, встановленого на початок року, у 2022 році це – 2481 грн (248,1 грн на місяць);

другої групи – 15% від мінімальної зарплати, яка на початок 2022 року становила 6500 грн (єдиний податок за місяць – 975,0 грн на місяць).

Окрім того, платники першої та другої груп відповідно до законодавства можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період, але не більш як до кінця поточного звітного року.

Сплату податків підприємці можуть здійснити як в готівковій, так і безготівковій формах. Зважаючи на форс-мажорні обставини, сплату можна виконати платіжними картами за допомогою онлайнбанкінгу.

Усі новини