Податки до міського бюджету – надійний інструментарій стабільного забезпечення потреб територіальної громади Кропивницького

П'ятниця, 22 червня 2018 21:38

Міська рада Кропивницького встановила ставки єдиного податку і податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які діятимуть з наступного, 2019 року.

Питання оподаткування викликали у сесійній залі емоційні обговорення, депутатський корпус розділився на противників прийняття нових ставок і на тих, хто підтримував таку ініціативу, зважаючи на необхідність серйозного наповнення міського бюджету у новому бюджетному році.

Начальник департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Андрій Паливода, звернув увагу, що ставки на нерухомість у Кропивницькому є найнижчими в Україні і залишаються на рівні 0,01 – 0,1% від мінімальної заробітної плати. Інші міста вже з поточного року почали використовувати податки, як ефективний механізм підвищення дохідної частини бюджету, а в рамках бюджетної децентралізації – це єдина можливість забезпечити необхідні видатки в умовах хронічного недофінансування з державного бюджету галузей освіти і охорони здоров’я, утримання житлово-комунального господарства, розвитку інфраструктури.

Так, у Вінниці при ставці 1% міська скарбниця отримала додатково 36,5 мільйона гривень, у Миколаєві зі ставкою від 0,1 до 0,5% - 27,5 мільйона гривень, у Черкасах при ставці 0,5% - 25,4 мільйона гривень, у Полтаві ставка 0,2 – 1%, а надходження склали  24, 5 мільйона гривень. У Кропивницькому ж від такого виду податку до міського бюджету надійшло у десять разів менше: лише 2,4 мільйона гривень.

Внесеним на розгляд міської ради  проектом рішення пропонувалося застосувати у Кропивницькому диференційований коефіцієнт – від 0,1 до 0,5% в залежності від типу будівель і роду діяльності. Орієнтовно, від підвищення ставки податку на нерухомість бюджет міста може отримати додатково від 10 до 15 мільйонів гривень.

У свою чергу, депутат Ігор Голофаєв  висловив застереження, що збільшення податкового навантаження може викликати зворотній процес, змусить підприємців піти в тінь і уникати сплати податку.

Натомість, його колега Олег Краснокутський звернув увагу, що абсолютні цифри розміру податку зовсім не свідчать про тиск на бізнес. За новими умовами  підприємцям необхідно буде сплачувати не три гривні, а від шести до вісімнадцяти з метра квадратного площі будівлі на рік.

- Прошу звернути увагу, все підприємство «Ятрань» у Кропивницькому за 2018 рік при ставці 0,1% заплатить до міського бюджету 16 тисяч гривень, - відзначив міський голова Андрій Райкович. – А от у Бобринці, де підприємство має лише один магазин, до бюджету райцентру надійде 13 тисяч гривень. Ось така різниця в підході до оподаткування. Ми спільно відповідаємо за наповнення міської скарбниці і ці кошти  будуть вкрай необхідні, коли ми вирішуватимемо питання придбання автомобіля для перевезення людей з інвалідністю, чи забезпечення поділу на групи учнів у школах міста, чи ремонту прибудинкових територій тощо.

Депутати прийняли за основу запропонований проект рішення, але відразу посипалася злива пропозицій зменшити ставки для різних груп підприємців, садових товариств, спортивних закладів. Андрій Райкович запропонував відійти від популізму і зупинитися на єдиній ставці 0,3% для всіх категорій платників. Пропозиція міського голови була підтримана. Тож наступного року, при мінімальній заробітній платі близько 4000 гривень, платники податку сплачуватимуть до міського бюджету близько 12 гривень з квадратного метру оподаткованої площі.

При цьому, 100% пільгу на сплату податку  отримують об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету і є неприбутковими, об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного відселення, визначені законом, в тому числі їх частки,  будівлі дитячих будинків сімейного типу.  Гуртожитки, житлова нерухомість непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину, об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність в малих архітектурних формах та на ринках, будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств, будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності,  об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємств, об’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об’єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність, будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг.

Крім того, не сплачуватимуть податок учасники Антитерористичної операції та члени сімей загиблих учасників АТО. учасники бойових дій та особи, прирівняні до них. У цьому випадку пільги застосовуються лише для одного об’єкта житлової нерухомості.

Міська рада також встановила ставки єдиного податку на 2019 рік. Для підприємців, які належать до першої категорії податок складатиме 10% до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Підприємці другої групи. Які здійснюють діяльність з надання соціальної допомоги перераховуватимуть 8%, а іншими вадами діяльності – 15%.

Усі новини