Питна вода: її якість і безпечність! У Кропивницькому створена робоча група з перевірки правил утримання питного водопостачання
Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу, що в громадах на території області сформовані та діють робочі групи з перевірки правил утримання об’єктів питного водопостачання та водовідведення відповідно до вимог законодавства .
Вода - найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення як в природі загалом, так і для людини зокрема.
Унікальним джерелом чистої питної води є підземні водоносні пласти, які держава вважає своєю власністю і зараховує їх до категорії стратегічних ресурсів. Але навіть у проточному і на перший погляд кришталево чистому струмку, вода може нести в собі загрозу у вигляді різних паразитів, бактерій тощо. Неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо. Тому до питання вибору джерел води слід підходити з особливою обережністю. Особливу увагу треба звернути на воду з громадських та приватних колодязів, тому що не завжди джерельна, колодязна вода на практиці виявляється кришталево чистою. Забруднити питну воду можуть і весняні паводки, дощі, талий сніг, грунтові та стічні води і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві.
Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком до трьох років. При приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами та виникати захворювання «метгемоглобінемія».
Однією із найбільш вагомих та поширених причин забруднення води у колодязях та каптажах є недотримання їхніми власниками ключових вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, а саме:
- розміщення на відстані менше 20 м від криниці вигребів, дворових вбиралень, купи гною, які можуть сприяти як бактеріологічному забрудненню води, так і її забрудненню нітратами, аміаком та нітритами;
-вільний доступ домашніх тварин та птиці до джерел водопостачання, з фекаліями яких у колодязь можуть потрапляти патогенні мікроорганізми;
- неналежний захист колодязів від поверхневого стоку - дощових і талих вод.
З метою захисту від засмічення оголовок криниць повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовують дашок або навіс.
Власникам колодязів чи каптажів необхідно щорічно проводити планове обстеження цих споруд, поточний ремонт, чищення та дезінфекцію, а також лабораторні дослідження води.
Щоб попередити зараження через воду, необхідно дотримуватись елементарних правил:
- для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
- не пити воду з випадкових джерел;
- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
- кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду.