Підвищення вартості палива і рівня зарплат стали головними чинниками зростання тарифів на поводження з ТПВ

П'ятниця, 26 серпня 2022 14:32

У Кропивницькому  для підприємства ТОВ "ЕКОСТАЙЛ" встановлені нові тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами. Відповідне рішення прийняв виконавчий комітет Кропивницької міської ради.

- Проєкт рішення підготовлено з урахуванням заяви та відповідних розрахунків підприємства ТОВ "ЕКОСТАЙЛ", які надійшли до міської ради, - відзначила під час засідання виконкому директорка департаменту з питань економічного розвитку Ніна Рахуба.

Керівниця департаменту звернула увагу, що чинні тарифи були встановлені двома рішеннями виконкому у 2018 і 2019 роках:

- ​на послуги з вивезення побутових відходів:   

  • для населення багатоквартирних будинків - 58,99 грн/куб. м (з ПДВ);
  • для населення (приватний сектор) – 84,04 грн/куб. м (з ПДВ);
  • бюджетні установи – 64,73 грн/куб. м (з ПДВ);
  • інші споживачі – 74,46 грн/куб. м (з ПДВ);

- на послуги із захоронення побутових відходів у розмірі 254,1 грн./тонну, або 65,83 грн/куб. м (з ПДВ).

Від 2019 року, згідно із змінами до Порядку формування тарифів, назва послуги вивезення побутових відходів змінена на назву "поводження з побутовими відходами".

Крім того, у період дії чинних на даний час тарифів рішенням виконавчого комітету у 2021 році підвищено норми накопичення побутових відходів: для населення багатоповерхових будинків – до 2,41 м3 в рік, а для мешканців приватного сектору – до 2,55 м3 в рік, які мають бути враховані під час розрахунку тарифів.

- Важливим чинником здорожчання вартості послуг стало суттєве зростання окремих витрат, які не залежать від діяльності підприємства, але мають вплив на результати його фінансово-господарської діяльності, - підкреслила Ніна Рахуба. – Перш за все, це  підвищення вдвічі цін на паливно-мастильні матеріали, зростання рівня прожиткового мінімуму із 1762 до 2684 гривень для працездатних осіб і мінімальної зарплати із 3723 до 6500 гривень, або в 1,7 раза. Дорожчими також стали  автозапчастини, матеріали, комплектуючі та послуги, якими користується підприємство.

За інформацією очільниці департаменту, всі надані підприємством матеріали з обґрунтування тарифу були опрацьовані на їх відповідність законодавчим і нормативно-правовим актам України та перевірені щодо правильності застосування нормативів, коефіцієнтів тощо при плануванні витрат.

- Під час опрацювання документів було встановлено певну невідповідність і розбіжність в документах, які було виправлено, окремі статті відкориговано в сторону зменшення, зокрема ціну на паливо і норми його використання, витрати на оплату праці, на збут, інвестиції тощо, - повідомила Ніна Рахуба.

Планова вартість послуги з вивезення запланованих на рік 569,74 тис. м3 твердих побутових відходів становить 61,75 млн.грн з ПДВ. Відповідно, тариф на послугу з вивезення сміття становить 108,39 грн/м3.

Планова ж вартість послуги із захоронення 671,75 тис.м3 твердих побутових відходів обрахована у сумі 49, 5млн.грн. з ПДВ. Отже, тариф на послугу із захоронення ТПВ становитиме 73,65 грн/м3.

На підставі наданих розрахунків, виконавчий комітет міської ради встановив наступні тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами:

  • на вивезення побутових відходів – 108,39 грн/куб.м (з ПДВ); 
  • на захоронення – 73,65 грн/куб.м або 393,57 грн/т (з ПДВ)
  • та затвердив структуру тарифів на послуги із поводження із побутовими відходами.

У перерахунку на одного мешканця багатоквартирного будинку, тариф підвищиться із 25,07 до 36,56 гривень на місяць, а для одного жителя приватної забудови – із 31,85 до 38,68 гривень на місяць.

Усі новини