єПідтримка в Дії: а ви вже отримали свою тисячу гривень від держави

Вівторок, 11 січня 2022 17:10

Якщо ви вакциновані двома дозами від коронавірусної хвороби  і маєте сертифікат у застосунку «Дія», то зможете отримати 1000 гривень від держави і витратити їх на театри, кіно, музеї, спортзали, концерти, книги, внутрішні перевезення. Як працює програма «єПідтримка», можна дізнатися з офіційного вебсайту  — https://e-aid.diia.gov.ua 

Як отримати виплату: 

  • Оформіть спеціальну картку єПідтримка в одному з банків партнерів. Після старту банки додаватимуться щодня. Оформлення картки безоплатне як онлайн, так і офлайн у відділенні банку. Використати вже наявний рахунок  неможливо.
  • Завантажте застосунок Дія та авторизуйтесь у ньому.
  • Переконайтесь, що у вас є «зелений» COVID-сертифікат про дві дози вакцинації. Зверніть увагу, що сертифікат, отриманий на порталі Дія, чи паперовий від сімейного лікаря не підходять для отримання виплат. Отримати COVID-сертифікат у застосунку Дія зараз можна як і з ID-карткою, так і з паспортом-книжечкою.
  • Зайдіть у розділ Послуги та виберіть єПідтримку. 
  • Виберіть для виплати картку єПідтримка. Очікуйте зарахування коштів від Мінекономіки

Проєкт реалізують Мінекономіки, МКІП, Нацбанк та Кабінет Міністрів України. Команда Мінцифри розробляє технічну частину в застосунку «Дія». 

Гроші надаються на 4 місяці з моменту отримання. Якщо за цей час вони не будуть витрачені, рахунок закриють. Кошти можна буде витратити як онлайн, так і офлайн, але лише на вказані категорії українського бізнесу. Банки розпізнаватимуть категорію під час оплати карткою за допомогою МСС-кодів.

Це код, який присвоюється торговій точці і характеризує напрям її бізнесу. При оплаті карткою єПідтримка він має збігтися з одним з кодів, указаних у постанові. Якщо бізнес зареєстрований в іншій категорії, здійснити оплату не вдасться. За таким принципом працюють кешбеки у банках. Якщо зайти у ваш онлайн-банкінг і подивитися історію оплат, ви зможете побачити категорії оплати — таксі, одяг, ресторани, продукти. Це і є МСС-коди. 

Витратити гроші, переказати їх на іншу картку, зняти готівкою неможливо.  Тому остерігайтеся  шахраїв, які пропонують витратити гроші в інших місцях або перевести гроші з картки в готівку. Кіберполіція уважно відстежує подібні підозрілі ситуації та виплати.

Усі новини