Первоцвіти можуть зберегти не штрафні санкції, а свідома турбота кожної людини про довкілля

Понеділок, 2 березня 2020 12:47

Управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міської ради Кропивницького звертається до містян з проханням берегти і не знищувати первоцвіти, які занесені до Червоної книги України і перебувають перед загрозою зникнення.

Одними з перших квітів, які з’являються  після довгої зими - ранньоквітучі рослини  первоцвіти. Первоцвіти - це низка видів дикорослих рослин, що квітнуть наприкінці зими та навесні: підсніжники, цикламен Кузнєцова, або фіалка, декілька видів тюльпанів,  шафрани, або ж крокуси, білоцвіти, сон-трава, черемша та інші.

- Ми нагадуємо про те, що черемша - “дикий часник” також переходить у розряд специфічних первоцвітів, -  відзначила начальник сектору екології та природоохоронної діяльності управління Галина Негода. - Ці квіти не тільки  милують око яскравими кольорами, доки усі інші трави сплять, а й приваблюють комах, які також прокидається у цей час.   Вони виконують ряд важливих функцій. Це й лікування дерев, запилення сільськогосподарських культур.

Якщо хтось хоче зірвати квітку, то обирає найкращу, а значить — здорову. Одна вирвана квітка виду підсніжник – це вкрадене життя у 45 паростків, які вона могла би дати у майбутньому.

Сьогодні, первоцвіти знаходяться на межі зникнення та занесені до Червоної книги України.  Тому збір цих квітів, а також торгівля ними заборонені.

Під час традиційного щорічного періоду посилення охорони та збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу та рослин занесених до Червоної книги України державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища, інспекторами спеціалізованої інспекції,  громадськими інспекторами проводяться рейди-перевірки у місцях зростання, можливих місцях продажу квітів, а також на залізничних вокзалах та автовокзалах.

Звісно,  штрафні санкції  не збережуть природу та не відшкодують шкоду завдану навколишньому природному середовищу так, як свідома турбота кожної людини, її конкретні дії.

- Тому, ми звертаємось усіх мешканців міста та  області – бережіть  нашу природу, її багатство та унікальність! – наголосила Галина Негода.

Усі новини