Перемогли нацизм – переможемо рашизм!

Вівторок, 10 травня 2022 13:22

У неділю, 08 травня кропивничани вшанували пам'ять українців які віддали свої життя у боротьбі з нацизмом у Другій світовій війні і які загинули, зупиняючи вже чуму ХХІ століття – рашизм.

Заступник міського голови Олександр Мосін подякував комунальникам, які навели лад на територіях міських меморіалів і працівникам виконавчих органів, що долучилися до організації заходів – реквіємів.

Цього дня хвилиною мовчання і живими квітами кропивничани віддали данину подвигу всіх українських Героїв: хто знайшов вічний спокій на Алеї почесних воїнських поховань Рівнянського кладовища, на усіх інших міських цвинтарях та на території Меморіального комплексу «Фортечні вали».

Мільйони українських родин добре знають, що таке насправді травень 1945 року. Для них - це, передусім кінець найкривавішої війни, в зупиненні якої наш український народ має власний гідний внесок.

Загалом шість мільйонів українських солдатів, воювали у лавах Червоної Армії, з яких половина не повернулася додому з фронтів і таборів військовополоненних. Ще 250 тисяч українців поповнили армії Польщі, США, Канади, Великої Британії, Франції, Югославії. В горнилі війни загинули понад 150 тисяч бійців УПА та підпільників ОУН, заарештовано більше 100 тисяч, депортовано до Сибіру понад 200 тисяч патріотів. Крім того, було замордовано понад п’ять мільйонів осіб цивільного населення, мирних жителів окупованої Вермахтом України.

Із закінченням Другої світової боротьба українців разом з іншими народами народів Східної Європи не припинилася. Майже півстоліття знадобилося їм, щоб звільнитися від влади ще жорстокішого і в рази кривавішого режиму.

- Нинішня війна для України, в якій ми наполегливо відстоюємо власне право жити вільно на рідній українській землі є продовженням столітньої боротьби за свою незалежність. У відкритій війні з путіним ми відстоюємо свою державність і формуємо власну ідентичність. І Україна обов’язково матиме  і власний День Перемоги! – наголосив Олександр Мосін. -  Як сказав Президент Зеленський, Україна матиме дві Перемоги, а росія – жодної. Тож травень – час віддати данину пам’яті всім українцям, що загинули у протистоянні з нацистською і комуністичною диктатурами, з російськими окупантами, час в родинному колі, у Церкві, на державному рівні згадати полеглих, а вони є у кожній українській сім’ї, підтримати українську армію, побажати своїй країні відвойованого і захищеного справедливого миру.

У 1945 українці у складі антигітлерівської коаліції перемогли нацизм, а у 2022 країни світу допомагають Україні знищити рашизм.

Усі новини