Пам’ятною ходою і покладанням квітів вшанували кропивничани пам’ять своїх земляків – Героїв російсько-української війни

Субота, 29 серпня 2020 20:58

Навечір, 29 серпня, у середмісті Кропивницького було надзвичайно велелюдно. Кропивничани відзначили День пам'яті захисників України пам’ятною ходою і покладанням квітів на Алеї Слави Меморіального комплексу «Фортечні вали».

Цього дня громадськість обласного центру вшанувала пам’ять воїнів, які віддали свої життя в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Рівно п’ять років тому, у серпні 2014–го, колони українських військ були підступно розстріляні на марші російськими підрозділами в порушення домовленостей. У тих боях 7—31 серпня 2014 року полягло 366 українських бійців, а 18 вважаються зниклими безвісти. Іловайськ, Савур-Могила стали місцями сили духу та гордості українських військовиків, які не склали зброю, не зрадили, не кинули поранених побратимів.

Символом скорботи за загиблими бійцями на Донбасі стали соняхи, тож учасники ходи несли на грудях жовті квіти Іловайської трагедії. А площа Героїв Майдану стала місцем інсталяції, присвяченій тим трагічним подіям: 207 захисних шоломів українських воїнів, розписаних квітами дитячими руками, за числом загиблих мешканців краю, лягли на бруківку центральної площі серед соняхів.

У жалобних заходах взяли участь керівники міста й області, військовослужбовці, учасники ООС/АТО, члени сімей загиблих військових, родини полонених моряків, волонтери, духовенство, мешканці Кропивницького.

Скорботну ходу від площі Героїв Майдану до меморіального комплексу «Фортечні вали» супроводжувала колона військової техніки. На Алеї Слави Героїв кропивничани виконали Державний Гімн України, поклали квіти до пам’ятних знаків воїнам, до Вічного вогню та вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Єпископ Кропивницький і Голованівський Православної Церкви України Марк, відслужив панахиду за всіма загиблими під час російсько-української війни.

Усі новини