Пам’ять жертв політичних репресій вшанували у Кропивницькому

Неділя, 15 травня 2022 15:06

Сьогодні, 15 травня, у Кропивницькому вшанували пам’ять жертв політичних репресій. Разом із громадськістю міста до акції пам’яті долучилися голова ОВА Андрій Райкович та заступник Кропивницького міського голови Олександр Мосін.

Щороку, саме в третю неділю травня українці згадують земляків, які загинули або постраждали від репресій комуністичного режиму.

Кількість жертв політрепресій в Україні і досі не підрахували. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.

Сьогодні схилили голови також на честь тих, хто віддав найдорожче - власне життя, зупиняючи російського агресора, кого закатували в російських фільтраційних таборах, хто не побоявся вголос сказати, що Україна - незалежна, суверенна держава!

Традиційно у Кропивницькому покладання відбулись біля монументу у сквері Борців за волю України. В руках учасників заходу – прапори та квіти. Єпископ Голованівський і Кропивницький Православної Церкви України Марк відслужив за загиблими панахиду.

- Наш народ пережив війни, голодомор, репресії комуністичного режиму. Система знищувала усіх, хто ніс зерно українства, хто намагався з колиски передати дитині любов до рідної землі, - розповів Єпископ Марк. - Зараз ми ведемо визвольну війну і від кожного з нас залежить те, як вона завершиться. Я бажаю всім нам бути об’єднаними, лише тоді нас чекає розквіт і щастя.

Також сьогодні букети квітів поклали до меморіальної дошки Семена Климовича Сороки, активного громадського діяча, учасника української національно-визвольної боротьби, ветерана УПА, політв’язня.

Усі новини