Озеленення Кропивницького буде здійснюватися відповідно до спеціально розробленої галузевої програми

Понеділок, 12 березня 2018 17:04

Сьогодні, 12 березня, у міській раді Кропивницького відбулася нарада заступника міського голови Олександра Мосіна з керівниками комунальних підприємств та ЖЕО з питань озеленення обласного центру. У засіданні також взяв участь секретар міської ради Андрій Табалов.

- Щоб розробити стратегію озеленення Кропивницького, нам необхідно спочатку провести інвентаризацію кожного зеленого насадження, визначити його стан та власника, - зазначив Олександр Мосін. - Також необхідно доручити управлінню ЖКГ спільно з управлінням містобудування та архітектури розробити відповідну картографію, а вже потім надати проаналізовану інформацію на розгляд депутатському корпусу.

Керівник головного управління житлово-комунального господарства міської ради Віктор Кухаренко повідомив, що наразі фахівці проводять обстеження місць, де відбулось видалення  дерев, і вивчають можливості висадки на цих територіях нових зелених насаджень.

Під час засідання Андрій Табалов наголосив на тому, що дані інвентаризації необхідно обов’язково оприлюднити для того, щоб громадськість могла ознайомитись зі станом, у якому знаходиться дерево, дізнатись, чи є воно носієм потенційної небезпеки для людини чи інженерних комунікацій, чому насадження підлягає видаленню.

- У Кропивницькому є такі місця, де видалення дерева активістам одразу кидається в очі. А є території густо засаджені, де знесене дерево не привертає уваги, - відзначив Андрій Табалов. - Тому, щоб демонтаж аварійних дерев не викликав резонансу у суспільстві, результати інвентаризації зелених насаджень необхідно обов’язково оприлюднити. Також не вважаю корисним стихійне засадження міста деревами, оскільки є місця, в яких це робити не можна, наприклад, через присутність інженерних комунікацій, які у майбутньому можуть бути пошкоджені корінням дерев.

Секретар міської ради також додав, що наразі питання озеленення постало дуже гостро через те, що жодна попередня міська влада не займалась такими проблемами, а їх за цей час накопичилось дуже багато. Так, за інформацією керівника КП “Благоустрій” Віктора Луценка, після обстеження 16 вулиць Кропивницького фахівцями підприємства було виявлено 490 аварійних дерев, які у майбутньому можуть спричинити надзвичайні ситуації.

Каменем спотикання для комунальних служб стала неможливість використання коштів екологічного фонду для висадки зелених насаджень в обласному центрі. Оскільки ці кошти надходять до міського бюджету на виконання заходів програми управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, а висадка дерев прописана у галузевій програмі ГУ ЖКГ. Тому Віктор Кухаренко запропонував доопрацювати програму озеленення міста у 10-денний термін. Така пропозиція була підтримана усіма присутніми.

У свою чергу Андрій Табалов запропонував залучити до програми кошти, які, відповідно до меморандуму з ДП "Схід ГЗК", підприємство має відшкодовувати місту за нанесення екологічних збитків.

Усі новини