“Осінь з музикою Кароля Шимановського»: у Кропивницькому дала концерт Йоанна Доманська

П'ятниця, 12 жовтня 2018 14:29

XVI Мистецький фестиваль “Осінь з музикою Кароля Шимановського» успішно крокує Кропивницьким.

У четвер, 11 жовтня, в обласному центрі, у музичному коледжі відбувся концерт видатної піаністки Йоанни Доманської – професора Музичної академії в Катовіцах, віце-голови фестивалю «Дні музики К. Шимановського», голови товариства ім. Кароля Шимановського в Закопане, лауреатки міжнародних конкурсів.

Концерт відкрив директор музею музичної культури ім. К. Шимановського та організатор музичного фестивалю  Олександр Полячок, який відзначив, що Йоанна Доманська виконає твори Кароля Шимановського періоду раннього романтизму, написані в Тимошівці та Єлисаветграді в кінці 19 століття. Він також звернув увагу, що Тимошівка,  за легендою, названа ім’ям  Тимоша – сина Богдана Хмельницького. В рамках фестивалю Йоанна Доманська відвідала малу батьківщину композитора і дала низку концертів  - в Тимошівці, в Кам’янці та Черкасах.

В залі Кропивницького музичного коледжу були виконані «Дев’ять фортепіанних прелюдій», «Чотири етюди», «Варіації. Опус 3» та твори Фредеріка Шопена, якого Кароль Шимановський вважав своїм ідеалом. Твори композитора у виконанні видатної піаністки були сповнені  чарівності, свіжості і не втратили своєї сучасності, незважаючи на те, що написані більше 100 років тому.

Зал із захопленням слухав музику, супроводжуючи виконання кожного твору бурхливими оплесками, викликаючи виконавицю на «біс». А від вдячних кропивничан піаністці було піднесено багато квітів.  

Усі новини