Ольга Мороз: поки ці діти будуть у Кропивницькому, доти за ними наглядатиму

Вівторок, 15 березня 2022 16:58

128 дітей-сиріт із Миколаївського дитячого будинку, яких з-під обстрілів вивезли на автобусах КП “Електротранс” до Кропивницького, нині перебувають в теплі, нагодовані і доглянуті. Крім вихователів і педагогів, які ними опікуються, діти під пильним наглядом лікаря-педіатра міської дитячої поліклініки Ольги Мороз.

Щодня лікарка навідує дітей у закладі, де вони перебувають, оглядає, за потреби надає медичну допомогу, кожному приділить увагу, приголубить.

- Дітки приїхали всі хороші і здорові, але очевидно стрес і дорога далися взнаки, тож на сьогодні кілька мають хворе горло і кашель. Їм забезпечують необхідний медичний догляд, ліків у закладі достатньо. Додатково принесла ще ліків, - розповідає Ольга Мороз і викладає з пакета на стіл купу пляшечок з сиропами і блістерів із пігулками.

Хоча в закладі тиха година, діти не сплять. З цікавістю обступають лікарку. Кожен хоче, щоб його послухали і подивилися горло, тож охоче підставляють спинки і відкривають ротики. Ось цьому — таблетку від болю в горлі, а цьому — сироп від кашлю. А хто здоровий — того просто погладити по голові, обійняти за плечі. Без уваги не лишається жодна дитина.

- Наглядаю дітей від першого дня їхнього перебування і робитиму це весь час, поки вони перебуватимуть у нашому місті, - каже Ольга Мороз

Діти уже адаптувалися і заспокоїлися після пережитого, утім, коли звучить тривожна сирена, швидко спускаються в укриття, старші допомагають молодшим вдягнутися, найменших несуть на руках. У сховищі тепло і зручно, є матраци і м’які лави, на яких зручно сидіти і навіть спати.

Війна змусила цих дітей подорослішати за дуже короткий час.

- Нашого вихователя розстріляли 8 березня разом із двома іншими вихователями дитячого будинку. Вони намагалися на машині виїхати з міста, але не встигли, машину обстріляли російські військові. Нас кілька разів хотіли перевезти в інше місце, але не вдавалося. І лише коли приїхали автобуси, ми всі дуже швидко сіли в них і виїхали. Самі, без дорослих, - розповідає 16-річний Андрій. - Дуже швидко збиралися, тож ніяких документів, ні зайвих речей не встигли взяти. Зараз чекаємо, що наші документи привезуть.

Усі діти їхали до Кропивницького під наглядом цього юнака. Він для них був за старшого, тож слухалися його, а він відчував особисту відповідальність за кожного. У дорослому погляді — впевненість і віра у перемогу, бо хлопець сміливо мріє про своє майбутнє. Каже, добре, що почалися шкільні уроки, бо треба вчитися. Мріє здобути не одну професію, які знадобляться йому у житті.

- Чужих дітей не буває, всі вони — наші. Перебуватимуть у Кропивницькому стільки, скільки потрібно, а ми вже опікуватимемося ними з усім теплом наших сердець, — кажуть педагоги закладу.

Нагадаємо, 128 дітей-сиріт із Миколаєва приїхали до Кропивницького 11 березня. Тут їх тепло по-батьківському зустріли голова облдержадміністрації Андрій Райкович і педагоги, які ними опікуватимуться увесь час перебування у нашому місті.

Усі новини