Олександр Вергун: централізоване теплопостачання - один із найпроблемніших сегментів комунальної сфери Кропивницького

Вівторок, 6 липня 2021 12:43

Питання відключення від централізованого опалення квартир багатоповерхових будинків у Кропивницькому стали однією з тем брифінгу заступника міського голови Кропивницького Олександра Вергуна сьогодні, 06 липня.

- Міська теплопостачальна система зараз розбалансована майже повністю. Найбільші котельні працюють всього на 30 відсотків від своєї паспортної потужності, а термін експлуатації більшості мереж, якими здійснюється подача теплоносія, минув. Для вирішення проблеми необхідний комплексний підхід, тому нині тривають роботи з розробки схеми тепломодернізації міста. Це дуже складне питання, адже на централізованому опаленні залишилися бюджетні установи: лікарні, дитячі садочки, школи інші об’єкти соціальної інфраструктури. При цьому житловий фонд майже на 70 відсотків перейшов на “автономки”, - зазначив Олександр Вергун. - Наявні газорозподільні станції, трансформаторні підстанції та інші елементи мереж не розраховані на таке навантаження. Найбільшою популярністю користується електричне опалення - його установка обходиться дешевше. Зворотнім боком популярності електроопалення є те, що лише протягом минулого опалювального сезону через перевантаження в місті виходили з ладу три трансформаторні підстанції. Відновлювальні роботи тривали по тижню, мешканці ряду будинків сиділи без тепла та світла.

За словами Олександра Вергуна, у зв’язку із цим цьогоріч комісія з надання дозволів на від’єднання від централізованого опалення дещо скоригувала свою роботу. Мешканцям тих багатоквартирних будинків, щодо яких ПрАТ “Кіровоградобленерго” надає інформацію про критичне навантаження на мережі, дозволи на встановлення електроопалення не надаються. Є два варіанти: власник помешкання може замовити монтаж окремого електричного вводу у свою квартиру, що є доволі дороговартісним, або встановлювати газове опалення.

- Хочу наголосити, цьогоріч заяви на відключення від централізованого опалення приймаються до 01 серпня. Пов’язано це з необхідністю надати можливість  комунальному підприємству “Теплоенергетик” якісніше підготуватися до опалювального сезону. За умови, якщо в будинку більше 50 відсотків помешкань обладнані індивідуальним опаленням, мешканці інших квартир мають право на отримання дозволів на від’єднання від центральної мережі. Заяви на облаштування індивідувального опалення необхідно подавати вчасно. Адже теплогенеруюче підприємство активно здійснює ремонт та заміну мереж, котлового і насосного обладнання, яке, в іншому випадку, потім необхідно буде виводити з експлуатації як таке, що втратили функціональне навантаження. Значні кошти, що будуть витрачені на ці роботи, просто підуть в нікуди. Тому до початку опалювального сезону украй важливо чітко розуміти, які будинки є потреба до нього готувати, а які ні, - підкреслив заступник міського голови.

Усі новини