Олександр Вергун: транспортна інфраструктура Кропивницького буде розширена за рахунок тролейбусів з автономним ходом

Вівторок, 4 вересня 2018 17:47

Стан пасажирських перевезень у Кропивницькому та виконання Програми розвитку міського пасажирського транспорту та зв’язку за 2018 рік стали головними темами прес-конференції у міській раді, яку провів начальник управління розвитку транспорту та зв’язку Олександр Вергун сьогодні. 04 вересня.

- Ринок міських пасажирських перевезень забезпечує найбільш ефективне регулювання економічних процесів, зорієнтованих на задоволення потреб людини, - відзначив Олександр Вергун. - Це повною мірою стосується транспортної системи, яка є базовою галуззю економіки та покликана задовольняти потреби населення і суспільного виробництва в перевезеннях.

За інформацією Олександра Вергуна, станом на вересень 2018 року у місті функціонують 36 автобусних маршрутів, з яких у звичайному режимі руху працюють 11 та 25 - у режимі маршрутного таксі. Мережа електротранспорту у поточному році представлена 5 тролейбусними маршрутами, які обслуговуються щоденно 23 тролейбусами. За результатами проведених конкурсів з перевезення пасажирів, міські автобусні маршрути загального користування обслуговують комунальне підприємство «Електротранс» Міської ради міста Кропивницького» та 7 приватних підприємств-перевізників.

- На балансі комунального підприємства «Електротранс», зокрема рухомого складу призначеного для перевезення пасажирів, перебуває 63 транспорних засоби великої та середньої пасажиромісткості, - повідомив начальник управління. - За січень-липень 2018 року роботи підприємства всього перевезено понад 17 мільйонів пасажирів, з яких безоплатно тролейбусами перевезено 8,5 мільйонів пасажирів, автобусами — 5,6.

Відповідно до Програми розвитку міського пасажирського транспорту та зв’язку у Кропивницькому на 2018 рік, було передбачено наступні заходи:

  • проведення конкурсів на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування міста відповідно до вимог чинного законодавства;
  • впровадження диспетчеризації управління та моніторингу міського пасажирського транспорту за допомогою GPS-навігаційного обладнання. Придбання та встановлення технічних засобів диспетчеризації на транспортних засобах;
  • забезпечення виплати компенсації підприємствам електро- та автомобільного транспорту за перевезення пільгових категорій населення за рахунок бюджетних коштів;
  • забезпечення перевезення пільгових категорій громадян до садово-городніх товариств за рахунок коштів міського бюджету у сумі не менше 500 000 грн;
  • забезпечення відшкодування витрат по звільненню інвалідів I та ІІ груп по зору на 50 відсотків від абонентської плати за користування квартирними телефонами в сумі не менше 34 100 грн;
  • придбання укомплектованого паливнозаправного пункту з урахуванням виготовлення проектно-кошторисної документації;
  • придбання 10 нових автобусів;
  • будівництво та модернізація тролейбусної контактної мережі і придбання електротранспорту із залученням коштів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку для поліпшення транспортного обслуговування мешканців міста.

Крім того, додатково, звернув увагу Олександр Вергун, заплановано два заходи, які будуть внесені на розгляд міськради, а саме:

  • придбання автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю у кількості 2 одиниці;
  • придбання тролейбусів з автономним ходом для організації роботи тролейбусних маршрутів.

Олександр Вергун наголосив, що всі заходи, заплановані на 2018 рік, виконуються планово.

Крім того, начальник управління розвитку транспорту та зв’язку підкреслив, що протягом багатьох років залишається не вирішеним транспортне сполучення певних мікрорайонів міста - вул. Полтавської з вул. Шевченка, на якій знаходиться міський заклад охорони здоров’я та вул. Яновського і район Телецентру. Також, за останні роки суттєво розбудувалася інфраструктура вулиці Мурманської: збудовано нові підприємства, об’єкти торгівлі автомобілями і сільськогосподарською технікою та майданчик для проведення міжнародних і всеукраїнських виставок.

- Для оперативного поліпшення транспортного сполучення зазначених мікрорайонів міста з соціально-важливими міськими закладами, розглядається питання придбання нових транспортних засобів, що активно користуються попитом на ринку пасажирської техніки - тролейбуси з автономним ходом, - підкреслив Олександр Вергун. - Середня відстань, відповідно до технічних характеристик, на яку може віддалятися від контактної мережі тролейбус складає близько 20 км. Зважаючи на необхідність у сполученні вищезазначених мікрорайонів, додаткове придбання тролейбусів з автономним ходом дозволить розв’язати ряд питань, пов’язаних із поліпшенням транспортних послуг населенню міста.

На даний час профільними виконавчими органами міської ради та КП «Електротранс» ведеться робота щодо винайдення можливості придбання тролейбусів з автономним ходом у 2018 році та проводяться перемовини із заводами-виробниками. У разі позитивного прийняття змін до Програми розвитку міського пасажирського транспорту та зв’язку у Кропивницькому на 2018 рік реалізація заходу по придбанню тролейбусів з автономним ходом запланована на грудень 2018 року.

Усі новини