Олександр Мосін: відповідальність за вчасний початок опалювального сезону лежить на плечах усіх причетних до подачі тепла в оселі містян

Четвер, 13 вересня 2018 18:46

Сьогодні, 13 вересня, у міській раді Кропивницького за круглим столом зібрались керівники міської та обласної влади, виконавчих органів міської ради, очільники теплогенеруючих та комунальних підприємств, міських ЖЕО, представники ВАТ “Кіровоградгаз”, щоб обговорити і спланувати спільні дій для вчасного старту опалювального сезону в обласному центрі та його безперебійного перебігу.

Діловий тон зустрічі задала  директор з обліку природного газу ВАТ “Кіровоградгаз” Ольга Добровольська, яка прозвітувала про готовність газових мереж підприємства до нового опалювального сезону та поінформувала про стан заборгованості перед постачальниками газу. Представниця газорозподільчого підприємства зауважила, що теплогенеруючі підприємства Кропивницького майже не мають заборгованості за послуги розподілу природного газу. Борг КП “Теплоенергетик” було реструктуризовано та сплачується у плановому режимі, і вже до початку опалювального сезону підприємство повністю розрахується за послугу з розподілу газу. ДП “Кіровоградтепло” ТОВ “ЦНТІ УНГА” навіть має переплату в 1 мільйон гривень. За спожитий природний газ КП “Теплоенергетик” має борг перед НАК “Нафтогаз України” 220 мільйонів 797 тисяч гривень, в орендованого підприємства заборгованість складає 167 мільйонів 584 тисячі гривень. Представниця ВАТ “Кіровоградгаз” зазначила, що початок опалювального сезону, як і в попередні роки, залежить від трьох складових: укладення договорів з постачальниками газу, відсутність заборгованості з розподілу та отримання кожним із теплогенеруючих підприємств номінацій.

У свою чергу, Олександр Мосін підкреслив, що відповідальність за вчасний початок опалювального сезону лежить на плечах усіх, хто має стосунок до подачі тепла в оселі містян.

- Першочерговим завданням міської влади стало вивчення системи теплозабезпечення, яка є однією з найважливіших інфраструктур міста, і це завдання виконано, - наголосив заступник міського голови. - Перші кроки у напрямку забезпечення сталого опалювального сезону вже зроблено. Але слід зазначити, що через розбалансованість системи опалення два підприємства, які забезпечують місто теплом, вже не мають технічної необхідності працювати на повну потужність, яка була запроектована під час їхнього будівництва. Крім того, їхні мережі зношені, і хоча старі труби при підготовці до опалювального сезону ремонтуються, частково замінюються, але, щоб кардинально змінити ситуацію, нам треба повністю перебудувати систему теплозабезпечення.

За словами Олександра Мосіна, щоб модернізувати систему, треба замінити усі котли в міжквартальних та дахових котельнях, збудувати нові міні-котельні, які забезпечуватимуть теплом садочки, школи та медичні заклади. Такий досвід у місті вже є, минулого року була збудована модульна котельня, яка опалює загальноосвітню школу №17 та три сусідні дошкільні навчальні заклади. Також посадовець додав, що важливим кроком на шляху до створення нової системи теплозабезпечення є повна модернізація котельні на селищі Новому. У міському бюджеті кошти вже закладені — це близько 17 мільйонів гривень, а такі заходи необхідно провести для того, щоб «загасити» пальники великої і надзвичайно збиткової сьогодні  котельні.

Олександр Мосін також нагадав, що в Кропивницькому вже працює програма оптимізації системи теплопостачання. В програму включено 96 будинків, у яких залишилось не більше 5 квартир квартир із централізованим теплопостачанням. Власники близько 200 квартир зможуть встановити системи автономного опалення, сплативши 15% від її вартості. За словами заступника міського голови, програма дозволить теплогенеруючим підприємствам економити, оскільки при відключенні від централізованого теплопостачання зменшаться втрати тепла у трубопроводах житлових будинків та місцях загального користування.

Наразі теплопостачальні підприємства вже направили листи до НАК «Нафтогаз України» з проханням укладення договорів на постачання природного газу на 2018-2019 опалювальний сезон. Але для врегулювання питання отримання номінацій необхідно внести зміни до законодавчих актів.

- На даний час вже підготовлені зміни до закону України № 1730 «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії», а саме подовження або перенесення терміну реструктуризації заборгованості за спожитий природний газ до 01 січня 2018 року, - повідомив Олександр Мосін. - Крім того, ми чекаємо внесення змін до Постанови Кабінету міністрів № 187, відповідно до якої, для отримання номінацій будуть враховуватись не лише пільги та субсидії, а також сума невідшкодованої з держаного бюджету різниці в тарифах.

Усі новини