Олександр Мосін: ВАТ «Кіровоградгаз» не має жодних об’єктивних підстав погрожувати відключенням від газопостачання котелень міста

П'ятниця, 8 грудня 2017 12:46

ВАТ «Кіровоградгаз» знову, через тиждень після резонансного примусового  відключення від газопостачання сімох котелень у Кропивницькому у розпал опалювального сезону, направив на адреси теплогенеруючих підприємств міста чергові попередження про припинення поставки газу на підприємства ДП «Кіровоградтепло» та КП «Теплоенергетик» у разі не  проведення у повному обсязі розрахунків за спожитий природний газ та отримання номінацій.

Про це повідомив заступник міського голови Олександр Мосін під час прес-конференції у міській раді сьогодні, 08 грудня.  Про ситуацію з газопостачанням теплових підприємств області цього дня інформувала директор департаменту ЖКГ ОДА Ольга Довжук.

- Сьогодні дії керівництва ВАТ «Кіровоградгаз» виглядають незрозумілими,- відзначив Олександр Мосін. – Я не хочу  у даному разі навішувати політичні ярлики, а от у стосунках газопостачальної компанії і теплогенеруючих підприємств ситуація є абсолютно робочою.

Зусиллями керівництва міста, адміністрації підприємствами КП «Теплоенергетик» уклало всі необхідні договори з НАК «Нафтогаз України» щодо реструктуризації заборгованості, проплатило, відповідно до зобов’язань, перший платіж у розмірі 2,7 мільйонів гривень та отримало номінації на постачання  газу у листопаді і першій декаді грудня. На думку Олександра Мосіна, відповідно до стану розрахунків, у тепловиків не буде проблем і з отриманням номінації на другу декаду грудня.

Крім того, повідомив заступник міського голови, КП «Теплоенергетик» сплатив ВАТ «Кіровоградгаз» 1,2 мільйона гривень за розподіл газу, здійснив проплату 955 тисяч гривень за транспортування блакитного палива і навіть заплатив 500 тисяч гривень за спожитий газ уже в новому опалювальному сезоні.

Ситуація з ДП «Кіровоградтепло» складніша, але теж цілком робоча, запевнив Олександр Мосін. Приватне теплогенеруюче підприємство протокольно списало шляхом взаємозаліку борг  8 мільйонів гривень за розподіл газу перед ВАТ «Кіровоградгаз» і залишилося винним лише 113 тисяч гривень, які має намір погасити впродовж тижня.

 - У той же час міська влада стоїть на позиціях повернення стосунків ДП «Кіровоградтепло» і ВАТ «Кіровоградгаз» у правове поле, - наголосив Олександр Мосін. – Для цього підприємству необхідно отримати банківські гарантії забезпечення договору реструктуризації боргів минулих років і отримати номінації на поставку газу. Поки що приватна теплова компанія діє на підставі чинних постанов Кабінету Міністрів України, рішень виконавчого комітету міської ради та комісії з питань надзвичайних ситуацій. Усі проблеми, які виникають між двома господарськими суб’єктами мають вирішуватися виключно у судовому порядку, а місто не повинне бути заручником дій монополіста.

У свою чергу, міська влада зробила все від неї залежне, щоб ДП «Кіровоградтепло» могло забезпечувати стабільне постачання тепла до житлового фонду і об’єктів соціальної інфраструктури Кропивницького. Зокрема,  міська рада прийняла рішення щодо пільг за oренду цілісного майнoвoгo кoмплексу підприємства, а виконком  підтримав  підвищення тарифів дo рівня економічно  oбґрунтoваних.

Щодо вимоги ВАТ «Кіровоградгаз» сплачувати передплату за газ, то це є питанням спірним, пояснив заступник міського голови. Така оплата передбачена відомчим документом – постановою НКРЄ, у той же час, необхідні для цієї проплати кошти не включені у структуру тарифу і теплогенеруючому підприємству їх немає звідки взяти.

            Пояснити ж позицію ВАТ «Кіровоградгаз» для журналістів не було кому: адміністрація підприємства знову не змогла взяти участь у прес-конференції.

            Ольга Довжук повідомила, що подібні попередження про відключення від газопостачання ВАТ «Кіровоградгаз» направив до комунальних теплогенеруючих підприємств в Долинській. Світловодську. Олександрії. Газовики навіть погрожують за борг у 5 тисяч гривень відключити газ на котельні військової частини, яка опалює житлові будинки, у яких мешкають родини вертольотчиків, що беруть участь в АТО.

            - Ми не бачимо жодних підстав для припинення газопостачання до теплогенеруючих підприємств області, - підкреслила Ольга Довжук. – Свої зобов’язання в частині розрахунків в рамках угод  тепловики виконують, то ж і ВАТ «Кіровоградгаз» має забезпечити безперебійне стабільне постачання газу до котелень в опалювальний період.

Усі новини