Олександр Мосін: проблему якісної організації системи опалення у Кропивницькому повинні вирішувати “технарі”, а не політики

Середа, 19 квітня 2017 10:17

Останнім часом хвиля протестів з приводу заборони на хаотичне і масове встановлення автономного опалення у Кропивницькому схлинула. Людям доступно і аргументовано пояснили: опалення в міських житлових будинках робилося з урахуванням цілісності централізованої мережі теплопостачання, а неконтрольоване від’єднання від неї окремих споживачів, як свідчить практичний досвід, призводить до проблем із теплозабезпеченням багатьох помешкань, здорожчання послуги. Однак деякі політичні сили знову почали підбурювати людей, вимагаючи від влади видавати дозволи всім, хто того бажає.

Навіть якби міська влада і погодилася на такий крок, це не є її компетенцією, адже порядок встановлення приладів автономного опалення визначено на рівні держави. Що саме ним передбачено та до чого може призвести безконтрольне відключення абонентів від централізованої мережі теплопостачання, перспективу розробки загальноміської програми теплопостачання розповів заступник міського голови Олександр Мосін.

– Слово «розбалансування» вживається часто, однак не всі розуміють його значення. Опалення є системою, котра гідравлічно та технічно об’єднує всі квартири. Відключення окремих квартир по стояку призводить до розбалансування гідравлічного режиму роботи внутрішньобудинкової системи опалення, перерозподілу теплоносія, що є причиною зменшення обсягів його надходження на інші стояки. Нині існуюча система теплопостачання розбалансована більш ніж на 60 відсотків. І така ситуація спостерігається по всій країні. Тому держава заборонила встановлювати автономне опалення в окремій квартирі. Відповідно до правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року, відключення споживачів від мереж централізованого опалення (ЦО) здійснюється у порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Цим документом визначено, що надання дозволів на відключення від систем ЦО може здійснюватись за ініціативою мешканців усього будинку. Аналогічно виглядає і правова позиція Верховного суду України, який у 2012 році виніс рішення по справі, відмовивши особі у видачі технічних умов на відключення її квартири від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Сьогодні досить серйозно постало питання розробки нової схеми теплопостачання у місті. До цієї роботи мають бути залучені спеціалізовані установи. Зокрема, я відвідав Київський науково-дослідний інститут теплофізики, де від науковців отримав підтвердження позиції, що при розробці схеми теплопостачання її потрібно узгоджувати з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Ось коли такий документ буде розроблено, вивчені всі питання подальших шляхів розвитку системи теплопостачання на території нашого міста, тоді на підставі цієї схеми і будуть прийняті відповідні управлінські рішення.

Зараз у комунальній власності – 1407 житлових будинків, деякі з них відключені від системи ЦО. Є й такі, де 50 відсотків мешканців вже встановили “автономки”, решта – ні. Також є будинки, де ця диспропорція ще більша – від’єдналось понад 70 відсотків власників квартир. А ще у нас є чимало закладів бюджетної сфери – школи, дитсадки,

лікарні, заклади культури тощо. В деяких з них є автономне опалення, але ж більшість приєднана до ЦО. Тому постає питання: як працювати далі? Не секрет, що активна забудова у місті велася з 60-х по 80-ті роки минулого століття. Відповідно до тих норм та правил будівництва, створювалась і теплогенеруюча система. І відтоді ми лише латаємо діри, але не створюємо нічого нового. Необхідно вкласти досить великі кошти, щоб реконструювати ЦО відповідно до сучасних вимог. Потрібно сказати відверто, що ми не зможемо швидко замінити всі котли на теплогенеруючих підприємствах. А от розробити загальну програму на кілька років, в основу якої ляже остаточна схема теплопостачання, потрібно до кінця цього року. До розробки програми залучимо відповідних фахівців, у тому числі й науковців з Інституту теплофізики. Вивчимо європейський досвід. Бо там вже відійшли від індивідуального опалення споруд, а запроваджують передові технології виробництва теплової енергії та використання всіх наявних природних ресурсів. Цим шляхом потрібно рухатись і нам, зважаючи на екологічні можливості регіону, та запроваджувати ту стратегію, яка дозволить раціонально використовувати ресурси та повноцінно опалювати місто. А якщо ми й надалі будемо хаотично встановлювати автономне опалення, то опинимося на межі техногенної катастрофи.

Тож, аби збалансувати систему централізованого опалення, на засіданні комісії було прийнято рішення: якщо на стояку залишились одна чи дві квартири з центральним опаленням, то потрібно давати їм дозвіл на від’єднання, відрізати стояк та вжити заходів для збалансування загальнобудинкової системи опалення (рівномірного розподілу тепла та гідравлічного навантаження). Відповідно до цього було дано доручення нашим теплогенеруючим підприємствам: там, де залишилось по одній –дві квартирам на стояку, не перешкоджати встановленню індивідуального опалення. Зараз лише по одному підприємству – КП “Теплоенергетик” – маємо до 50 будинків, де залишилось взагалі по одній – дві квартирі з центральним опаленням.

Програма дасть можливість встановлювати автономне опалення за рахунок співфінансування – власні кошти та кошти міського бюджету. Зараз опрацьовуються всі варіанти. Наприклад, такі програми є у НАК “Нафтогаз”. Також варто використовувати так звані теплі кредити, коли держава компенсує ОСББ 70 відсотків вартості кредиту на утеплення помешкань, а фізичним особам – до 30 відсотків. А ще мають внести свою частку місто та область. Таким чином, можна буде добитися позитивних результатів і щодо належного утеплення помешкання, економного використання енергоресурсів, і не допустити остаточної руйнації системи теплозабезпечення міста. Загалом, ми повинні адекватно реагувати на всі виклики, які ставить перед нами життя. Причому проблеми технічного характеру повинні вирішувати «технарі», а не політики. Політичними та популістськими гаслами тут не зарадити. Просто так сказати, як це вимагають зараз окремі депутати: “Давайте дамо всім можливість встановити ”автономки", – це шлях в нікуди. До вирішення кожної проблеми потрібно підходити професійно, з технічним та економічним обґрунтуванням.

Джерело: http://www.vechirka.com.ua

Усі новини