Олег Колюка: кропивничани мають право на отримання компенсації витрат за розміщення внутрішньо переміщених осіб

П'ятниця, 25 березня 2022 16:00

Власники житлових приміщень, які виявили бажання тимчасово безоплатно розмістити внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати компенсацію витрат. Сума компенсації становить 14,77 гривні за кожен людино-день. За місяць проживання сума складе 450 гривень за одну особу. Як і хто може отримати компенсацію, куди звертатися і які документи для цього потрібні - увесь алгоритм надання допомоги пояснив секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка.

Як отримати компенсацію?

Якщо ви власник житла і виявили бажання тимчасово безоплатно розмістити внутрішньо переміщених осіб, вам треба:

1. Внести відомості щодо зазначеного приміщення до веб-ресурсу “Прихисток” (https://prykhystok.in.ua/).

Якщо ви самостійно не можете внести відомості, вам допоможуть це зробити адміністратори Центру надання адміністративних послуг (Прозорий офіс).

Звертайтеся: Центр надання адміністративних послуг, м.Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26.

2. Не пізніше наступного дня з дня заселення внутрішньо переміщених осіб подати заяву до Центру надання адміністративних послуг (Прозорий офіс), у якій зазначити прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб та до якої додаються копії документів, що посвідчують їхню особу.

3. У день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості подати заяву до Центру надання адміністративних послуг (Прозорий офіс) з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у жилому приміщенні.

4. Для отримання компенсації власник жилого приміщення не пізніше п'яти днів з дня закінчення звітного місяця подати до Центру надання адміністративних послуг (Прозорий офіс) заяву.

Заяви подаються в паперовій формі або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог Законів України “Про електронні документи та електронний документообіг” та “Про електронні довірчі послуги” із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів із використанням кваліфікованого електронного підпису. Зразки заяв — у Центрі надання адміністративних послуг (Прозорому офісі) та на сайті Кропивницької міської ради.

Для довідки: Компенсації підлягають витрати власників жилих приміщень приватного житлового фонду, що пов'язані з безоплатним тимчасовим розміщенням внутрішньо переміщених осіб, які після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. №64 “Про введення воєнного стану в Україні” воєнного стану перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204, (Волинська область, Дніпропетровська область, Донецька область, Житомирська область, Запорізька область, Київська область, м. Київ, Луганська область, Миколаївська область, Одеська область, Сумська область, Харківська область, Херсонська область, Чернігівська область) і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Компенсація надається фізичним особам — громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду і безоплатно розміщували в цих приміщеннях згаданих у пункті 1 цього Порядку внутрішньо переміщених осіб, для покриття понесених власниками жилих приміщень витрат, пов'язаних з таким розміщенням.

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи, з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб, але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про розміщення внутрішньо переміщеної особи у відповідному жилому приміщенні.

Кількість людино-днів визначається шляхом додавання кількості внутрішньо переміщених осіб, які проживали у жилому приміщенні власника, в кожний день місяця.

Загальна сума компенсації власнику жилого приміщення визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

Компенсація надається за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги.

Усі новини