Оксана Макарук: Ситуація із коронавірусною хворобою у Кропивницькому контрольована

Вівторок, 27 вересня 2022 14:33

Коронавірус нікуди не подівся, як в Україні, так і в Кропивницькому продовжують фіксувати нові випадки захворювання. Це пов’язано з мутацією вірусу. Про поточну ситуацію в місті розповіла начальниця управління охорони здоров'я Кропивницької міської ради Оксана Макарук сьогодні, 27 вересня, під час апаратної наради.

- За офіційними даними Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб наразі циркулює виключно штам Омікрон, але у 38% випадків маємо новий різновид Омікрону – ВА.5. Він дуже швидко передається, легше протікає, але при ньому дуже швидко розвиваються ускладнення у тих, хто має супутні хронічні захворювання, зокрема цукровий діабет, - зазначила посадовиця.

За словами Оксани Макарук, впродовж останнього місяця у Кропивницькому спостерігається щотижневе збільшення кількості випадків захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19, в середньому на 50%.

 - Більшість інфікованих мають легкі або помірні симптоми й одужують без госпіталізації. На амбулаторному лікуванні у сімейних лікарів перебуває 301 хворий, серед них 3 дітей та одна вагітна жінка. На стаціонарному лікуванні станом на 26 вересня у центральній міській лікарні перебувало 70 хворих, із них 18 дітей (від 5 міс до 13 років з різних територіальних громад нашої області), - повідомила начальниця профільного управління.

Разом з тим, Оксана Макарук нагадала, що найбільше ризиків захворіти на тяжку форму коронавірусу мають літні люди, а також ті, хто має супутні захворювання. Часто ці категорії поєднуються, адже чим старша людина, тим вища ймовірність хвороб у неї.

- Ситуація із коронавірусною хворобою в місті контрольована, проте потребує підвищеної готовності до подальшого зростання кількості випадків захворювання.

Оксана Макарук також нагадала, що карантин та режим надзвичайної ситуації для запобігання поширенню COVID-19 продовжено до 31 грудня поточного року. Саме тому слід і надалі дотримуватися карантинних та протиепідемічних норм, за можливості уникати великих скупчень людей, носити маску, виконувати правила особистої гігієни.

Усі новини