Оксана Макарук: медичні заклади Кропивницького працюють в режимі підвищеної готовності

Понеділок, 14 березня 2022 14:50

Чи готові медичні заклади Кропивницького до роботи у воєнний період, чи є необхідний запас медикаментів, чи можуть кропивничани і біженці отримати необхідну медичну допомогу у міських поліклініках і зробити щеплення від ковіду — розповіла начальниця управління охорони здоров’я Кропивницької міської ради Оксана Макарук.

- Заклади охорони здоров’я працюють в режимі підвищеної готовності. І амбулаторно-поліклінічні, і стаціонарні заклади працюють за графіком. Лікарі первинної ланки ведуть прийом відповідно до підписаних декларацій і без декларацій. Графік роботи Центрів первинної медико-санітарної допомоги - з 8:00 ранку до 17:00. Там працюють чергові лікарі і  вузькопрофільні спеціалісти, які надають консультації з 8:00 до 16:00. Надається також стоматологічна допомога як дорослим, так і дитям. Відділення стоматологічної допомоги для дорослих працює у дві зміни з 8:00 до 17:00, в суботу — з 8:00 до 13:30. Дитяча стоматполіклініка працює з 8:30 до 15:00, в суботу з 9:00 до 14:00, - повідомила Оксана Макарук.

За словами Оксани Макарук, стаціонарні міські медичні заклади працюють цілодобово. Планова госпіталізація на період воєнного стану припинена, першочергово надається ургентна хірургічна допомога.

- Усі лікарі працюють на своїх місцях, масового відтоку медичних працівників немає. Поки в наших лікарнях немає поранених в результаті воєнних дій, але всі заклади приведені в режим підвищеної готовності, ліжка розгорнуті, ліжкового фонду достатньо, лікарні забезпечені всім необхідним інвентарем, витратними, перев’язувальними матеріалами, антисептиками, знеболювальними засобами, розчинами, антибіотиками — всім необхідним для надання медичної допомоги при пораненнях. Підготовлений для роботи в умовах надзвичайного стану і міський пологовий будинок. В усіх медичних закладах, у тому числі в поліклініках, підготовлені укриття і бомбосховища, де можуть сховатися і персонал, і пацієнти. Всі стаціонарні медзаклади, які задіяні для надання допомоги пораненим, забезпечені джерелами автономного живлення і всім необхідним для надання медичної допомоги. Стаціонарні медичні заклади забезпечені витратними матеріалами і медикаментами з місячним запасом. Ще очікуємо поставку витратних матеріалів, які забезпечать потребу в них ще на місяць. Резерв продуктів харчування також підсилений, щоб забезпечити перебування пацієнтів на стаціонарному лікуванні, - зазначила очільниця управління охорони здоров’я.

Певні проблеми сьогодні є із наявністю ліків в аптечній мережі. Це, за словами Оксани Макарук, викликано декількома причинами: масовою закупівлею населенням і перебоями з постачанням. Утім відсутність певних ліків в аптечній мережі не дає підстав для глибокої тривоги і занепокоєння, адже вони надходять в аптеки і їх можна купити. Важливо, що в аптеках наявні інсуліни і їх видають пацієнтам за рецептами. Сьогодні інсуліни можна отримати як за електронним так і за паперовим рецептом. Інсуліни реалізують в мережі аптек “Ліки Кіровоградщини” і “Кіровоградфармація”.

У поліклінічних закладах Кропивницького продовжують робити щеплення від ковіду.

- Щеплення від ковіду можна зробити у пунктах щеплень на базі всіх поліклінічних закладів, які працюють з 8:00 до 15:00. Це поліклініки №1, №3, №5, в поліклініках на Балашівці, Миколаївці і в міській дитячій поліклінці. Щеплення можуть зробити не тільки кропивничани, а й переміщені особи. У наявності вакцини “Коронавак”, “Пфайзер”, “Модерна”. Ковід не відступив, необхідно дотримуватися усіх заходів безпеки і зробити щеплення, аби вберегтися від цієї біди. У цей складний час раджу усім кропивничанам триматися, зберігати спокій і вірити в перемогу. Тільки такими позитивними думками можна уникнути загострення хвороб, - зазначила насамкінець Оксана Макарук.

Усі новини