Оксана Макарук: говорити про стійке зниження захворюваності на коронавірус у Кропивницькому ще зарано

Вівторок, 11 січня 2022 14:02

Ситуація із захворюваність на коронавірусну інфекцію та перебіг вакцинальної кампанії у Кропивницькому станом на сьогодні, 11 січня, стали основними темами брифінгу начальниці управління охорони здоров’я міської ради Оксани Макарук.

- За останню добу в місті зафіксовано 18 нових випадків інфікування, одужали 36 чоловік, на превеликий жаль маємо і два летальних випадки. Загалом по Україні останнім часом спостерігається зростання кількості інфікованих, тож говорити про те, що нині маємо стійку тенденцію до зниження захворюваності чи стабілізацію ситуації ще зарано, - підкреслила Оксана Макарук. - Кропивницький, як і вся область, знаходиться в жовтій карантинній зоні. Більшість регіонів країни теж в цій зоні, за виключенням Харківської і Сумської областей, які вчора були віднесені до помаранчевої.

Як повідомила очільниця управління, госпітальною базою в обласному центрі визначений стаціонар № 1 Центральної міської лікарні. Там з ковідною пневмонією перебувають 70 осіб, з них одна дитина віком 1 рік 10 місяців. Окрім того, з пневмоніями тут стаціонарно лікуються 143 особи, ще 62 пацієнти — в стаціонарі № 2. За добу, що минула, до стаціонару надійшло дві особи. В реанімаційному відділенні знаходиться 13 хворих, до апаратів штучної вентиляції легень підключені 8 пацієнтів. Амбулаторно лікується 90 містян.

Станом на ранок 11 грудня виконано 200 633 щеплення, першу дозу отримали 105 576 осіб (53 % населення міста), другою дозою щепилися 94 737 осіб (48 % населення міста), три дози вакцини отримали 320 осіб. Вакциновано 93 відсотки працівників комунальних закладів охорони здоров’я та 98 відсотків працівників закладів освіти. Щеплено 25 251 особа категорії населення 60 + , 32 186 осіб з групи ризику та 1 100 дітей і підлітків від 12 до 17 років. На базі міського пологового будинку з функціями перинатального центру організований пункт щеплення для майбутніх мам, його послугами скористалися 73 пацієнтки.

- Нині маємо не дуже втішну тенденцію до зменшення кількості бажаючих щепитися, - відзначила Оксана Макарук. - Хочу нагадати, що в місті на базі комунальних поліклінічних закладів охорони здоров’я працюють шість пунктів вакцинації. Чотири центри масової вакцинації розгорнуті в приміщеннях міської ради, Донецького медичного університету, торгового центру “Епіцентр”, в тестовому режимі запрацював пункт у “Велмарті”.

Загалом ситуацію із захворюваністю на ковід начальниця управління охорони здоров’я охарактеризувала як украй нестабільну.

- За прогнозами, Україну в найближчі місяці очікує збільшення захворюваності.    В світі спостерігається зменшення кількості заражень штамом “Дельта”, але це не привід розслаблятися, адже стрімких обертів набирає “Омікрон”. При цьому інформація, що він викликає більш легкий перебіг хвороби, не зовсім відповідає дійсності. Єдиними дієвими способами запобігти інфікуванню були й залишаються дотримання санітарно-епідемічних норм, карантинних правил, а це перш за все правильне носіння масок і, звісно, вакцинація, - наголосила посадовиця. - В Україні для людей, які страждають на захворювання імунної системи, дозволене проведення третього щеплення, запроваджена масова вакцинація бустерною дозою.

За словами Оксани Макарук, у місті розгорнуто 280 ковідних ліжок на базі стаціонару № 1 Центральної міської лікарні, з них до централізованого киснепостачання підключені 225 ліжок, перебоїв з постачанням кисню немає. Зайнятість цих ліжок — 25 відсотків. Заклад забезпечений необхідною медичною апаратурою та лікувально-діагностичним обладнанням, в наявності 16 апаратів штучної вентиляції легень, минулого року придбали 7 апаратів високопотокової кисневої терапії. Госпітальна база забезпечена всім переліком необхідних медикаментів.

Усі новини