Нову схему теплопостачання Кропивницького затвердила міська рада

П'ятниця, 5 липня 2024 11:15

Кропивницька міська рада затвердила  Схему теплопостачання міста Кропивницький на 2023-2032 роки. Відповдіне рішення прийняте на ХХІІ засіданні дев’ятої сесії міської ради у четвер, 04 липня, з метою оптимізації системи централізованого теплопостачання, модернізації  об’єктів у сфері теплопостачання, з урахуванням перспектив розвитку міста, забезпечення ефективного, якісного, безпечного, екологічного та надійного функціонування теплового господарства обласного центру.

Фінансування заходів Комплексної програми буде здійснюватися за рахунок коштів бюджету Кропивницької міської територіальної громади, міжнародних фондів та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Станом на сьогодні мережа теплопостачання у Кропивницькому має протяжність 163 кілометри, подачу теплоносія забезпечують 70 котлів міської ТЕЦ і 22 котелень. Централізоване тепло  подається до 838 житлових будинків, 78 закладів освіти, 24 закладів охорони здоров’я, 74 бюджетних організацій та 69 інших споживачів.

Серед основних проблемних питань, розробники Схеми теплопостачання  виокремили наступне:

- вичерпання ресурсу роботи теплових мереж, 99% яких працюють понад 30 років, мають 3,7 пошкоджень  на один кілометр теплотрас на рік, що призводить до втрат теплової енергії на рівні 27%.

- існуюча система централізованого постачання у Кропивницькому занадто потужна: при встановленій потужності 996 МВт, середнє теплове навантаження у місті складає 74 МВт.

- наявність гібридних систем теплопостачання: у 314 багатоквартирних будинках із 838 понад 80% абонентів від’єдналися від ЦТ.

- значні питомі витрати електроенергії на транспортування теплової енергії;

- робота ТЕЦ обмежена жорстким зв'язком між електричною і тепловою генерацією, що обмежує можливості електрогенерації на початку і при завершенні опалювального сезону.

- зосередженість існуючої системи на використанні єдиного ресурсу – природного газу, що робить її залежною від наявності та зміни ціни на цей вид палива;

Щоб зробити систему теплопостачання у Кропивницькому ефективною, розробники проєкту фахівці ТОВ «Енергопром-Інжиніринг» пропонують перевести ТЕЦ в режим роботи на  комбінованих видах палива: природному газі і біопаливі – пелетах з переробки соняшникового насіння. Проєкт  передбачає виведення з експлуатації найпотужнішої в обласному центрі Південно-Західної котельні, натомість облаштування в мікрорайонах десяти модульних котелень. Теплові мережі також мають бути оптимізовані під необхідні розраховані менші за діаметром трубопроводи. Гібридні системи теплопостачання багатоповерхівок теж повинні  бути ліквідовані – там де з централізованим теплопостачанням  залишилася невелика кількість  квартир, їх необхідно перевести на автономні системи. Значна увага приділяється запровадженню автоматичних систем управління котельнями малої потужності і використанню системи екологічного менеджменту.

Загалом розрахункова вартість проведення такої реконструкції складає  4,43 мільярда гривень, яка дасть щорічну економію 1,4 мільярда гривень, а термін окупності проєкту складає 3,1 року. В Європі такий термін окупності вважається прийнятним і зацікавив би інвесторів.

Розроблений проєкт є надзвичайно важливим для міста  інших варіантів, щоб зекономити бюджетні кошти і не дотувати в подальшому  теплогенеруюче підприємство Кропивницького немає.

 

Усі новини