Новий Статут територіальної громади Кропивницького може бути затверджений міською радою вже восени

Понеділок, 14 серпня 2017 14:03

Стан реалізації реформи з демократизації суспільного життя, взаємовідносин людини і влади, що проводиться у Кропивницькому та сприяє становленню громадянського суспільства, розвиток взаємо’язків органів публічної влади і суспільства, організація публічного діалогу щодо ключових питань розвитку міста та суспільства стали головною темою під час наради секретаря міської ради Андрія Табалова з керівниками виконавчих органів сьогодні, 14 серпня.

Начальник відділу з питань внутрішньої політики Сергій Запорожан у своєму виступі відзначив, що помітним є бажання органів публічної влади та громадян налагодити співробітництво та партнерство: інституції громадянського суспільства та інші громадські ініціативи створюють умови для самореалізації особистостей, надають можливості для вираження спільних інтересів, цінностей, цілей. Органи публічної влади зобов’язуються сприяти та підтримувати розвиток інституцій громадянського суспільства з метою реалізації прав та свобод людини і громадянина.

Міською радою Кропивницького планомірно здійснюється політика відкритого, чесного та партнерського діалогу з громадою міста, наголосив Сергій Запорожан. Вона базується на принципах громадської активності, партнерства, відкритості та відповідальності, політичної незалежності, запобігання корупції. раціонального і збалансованого розвитку та комплексності.

Сергій Запорожан звернув увагу на високу активність діяльності Громадської ради при виконавчому комітеті міської ради Кропивницького.

- За час, що пройшов після обрання цього органу відбулося 7 загальних зборів Громадської ради, а також 39 засідань правління ГР, - підкреслив посадовець. - Громадській раді виділено умебльований офіс у приміщенні міської ради, надається актова зала для проведення загальних зборів, матеріали зборів та засідань Громадської ради регулярно публікуються на офіційному веб-сайті міської ради у розділі “Громадська рада”, досягнуто принципової домовленості про невідкладні зустрічі членів правління Громадської ради із міським головою, секретарем міської ради, заступниками міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради. Такі зустрічі відбуваються регулярно у міру необхідності.

Крім того, підвищенню якості та виваженості політичних та управлінських рішень сприяє діяльність консультативних та дорадчих органів при органах публічної влади.

Сергій Запорожан навів приклад і успішної співпраці влади і громадського сектору під час підготовки проекту нової редакції Статуту територіальної громади міста Кропивницького.

Її підготовкою теж займається відповідна робоча група, створена розпорядженням міського голови,- повідомив начальник відділу. - Тут теж на паритетних засадах працюють депутати міської ради, працівники виконавчих органів ради та представники громадськості. Саме цей сегмент робочої групи є прикладом практичного і багато в чому конструктивного підходу. Вони вже добре вивчили і навчилися застосовувати весь наявний інструментарій для швидкої і креативної діяльності. Це і електронні петиції, і звернення, інформаційні запити, робота з депутатськими комісіями і фракціями, запити до

вищих державних органів влади з метою одержання фахових тлумачень тих чи інших юридичних формул. Тому завданням номер один є підготовка цією робочою групою якісного проекту Статуту територіальної громади міста Кропивницького, який здатен осучаснити і унормувати взаємовідносини влади і громади на цивілізованій основі, з сучасним інструментарієм і підходами.

У той же час, на переконання секретаря міської ради Андрія Табалова, робота над оновленим Статутом ведеться повільніше, ніж могло б бути.

- На жаль, не всі депутати, що входять до складу робочої групи, відповідально ставляться до цієї роботи. – звернув увагу Андрій Табалов. – При цьому ігнорують участь у роботі над статутом саме ті, хто називає себе найдемократичнішими фракціями. Можливо вони дуже зайнятi, але через це робота на Статутом затримується, і Кропивницький перебуває у десятці найпрозорiших мiст, а нам хотiлось би потрапити у п’ятірку. Переконаний, що новий Статут ми могли б прийняти вже цієї осені і для нас це дуже важливо: чинний статут, затверджений ще у 2006 роцi, вже застарiлий, тому деякi статтi у ньому не вiдповiдають законодавству.

Усі новини