Нові умови оподаткування у Кропивницькому дозволять залучити до міського бюджету додатково близько 18 мільйонів гривень

Вівторок, 12 червня 2018 18:01

            Виконавчий комітет міської ради Кропивницького погодив низку змін в питаннях оподаткування на території міста на своєму засіданні сьогодні, 12 червня.

            Зокрема члени виконкому з другої спроби погодили проект рішення міської ради «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». Обговорення питання викликало жваву і емоційну  дискусію в залі засідання.

            За інформацією директора департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Андрія Паливоди, у Кропивницькому діє найнижча ставка податку на нерухомість – 0,1% від розміру мінімальної заробітної плати за 1 м2 при максимальній ставці – 1,5%.

            Моніторинг ситуації в інших містах України підтвердив, що місцеві влади давно використовують такий вид оподаткування для ефективного наповнення бюджетів міст. Зокрема, у  Вінниці застосовується ставка  1%,  в Івано-Франківську – від 0,5% до 1,5%, у Черкасах, Рівному – 0,5%, у Чернігові – від 0,25 до 0,5%., у Херсоні – 0,25%, у Житомирі – від 0,5% до 1,0%, у Сумах – 0,70%-0,75%, у Чернівцях – 0,1%-1,0%. Відповідно, Кропивницький отримав і найменше надходжень до міської скарбниці з податку на нерухомість – 2,4 мільйона гривень. У той же час міський бюджет Вінниці поповнився на 36,5 мільйонів гривень, Черкас – на 25,4 мільйона гривень, Полтави – на 14,6 мільйона гривень, Рівного – на 12 мільйонів гривень, а Сум і Чернівців – на 7 мільйонів гривень.

            Департамент з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій запропонував встановити на території Кропивницького єдину ставку податку – 0,5%. В абсолютних цифрах, станом на сьогоднішній день, підприємці сплачують один раз на рік податок у розмірі 3,7 гривні за м2 нерухомого майна. З прийняттям нових умов оподаткування плата збільшиться до 18,5 гривень за м2. Впровадження нових ставок дозволить збільшити надходження до міського бюджету на 10 мільйонів гривень.

            Думки членів виконкому розділилися: одні вважали такий підхід тиском на бізнес, інші називали нову ставку цілком адекватною умовам сучасного ведення підприємницької діяльності і такою, що стимулює підприємців до ефективного використання власних виробничих площ.

            За результатами голосування проект рішення не набрав необхідної кількості голосів.

- На нас покладена величезна відповідальність за формування міського бюджету, - відзначив міський голова Андрій Райкович. – Сьогоднішні умови і  складові бюджету не дозволяють нам надавати  бізнесу максимальних пільг. Процеси децентралізації суттєво збільшують навантаження на місцеві бюджети: на теперішній час ми маємо дефіцит фінансування галузі освіти у розмірі 60 мільйонів гривень, охорони здоров’я – 67 мільйонів гривень. Тому прийняття рішень з таких важливих питань без врахування економічного обґрунтування наслідків я вважаю політичним саботажем.

            Члени виконкому повернулися до обговорення  проекту рішення після розгляду всіх питань порядку денного. З ініціативи міського голови, виконком пропонуватиме міській раді розглянути диференційовану ставку в залежності від типу нерухомості.  Виконком підтримав пропозицію свого колеги Олександра Дануци і депутатам міської ради буде запропонована для затвердження ставка у розмірі від 0,1% до 0,5% розміру мінімальної заробітної плати за м2 нерухомості.

            Виконавчий комітет підтримав і  проект рішення «Про встановлення розмірів ставок єдиного податку у Кропивницькому на 2019 рік». Відповідно до прийнятого рішення на сесію міської ради буде внесена пропозиція встановити наступні ставки єдиного податку:

  • для підприємців першої групи оподаткування – 10% до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • для підприємців другої групи оподаткування – 8% для платників, які здійснюють діяльність з надання соціальної допомоги і 15% - для платників, які займаються іншими видами діяльності.

Запропонованим проектом рішення зміни стосуються лише підприємців другої групи оподаткування. Ставка податку для них піднімається від 10% до 15%.

Як повідомила начальник фінансового управління міської ради Любов Бочкова, із 01 січня 2019 року, коли наберуть чинності нові умови оподаткування, мінімальна заробітна плата, за прогнозами, складатиме 4173 гривень. Відповідно, якщо залишити ставку без змін, підприємці сплачуватимуть 417 гривень податку на місяць, а за новими умовами – 626 гривень. У той же час, зміна ставки єдиного податку дасть можливість додатково залучити до міської скарбниці 8 мільйонів гривень.

Остаточне слово у питаннях оподаткування підприємців Кропивницького має сказати депутатський корпус міської ради.

Усі новини