Нові сторінки життя родини Шимановських відкрили у Музеї музичної культури Кропивницького

Понеділок, 13 травня 2019 17:49

Сьогодні, 13 травня, у Кропивницькому в Музеї музичної культури ім. К. Шимановського відбувся тематичний захід "Родина Шимановських: їх внесок в розвиток нашого краю наприкінці ХІХ - початку ХХ століть".

Гостей музею ознайомили з історією життя і діяльності гірського інженера, рідного дядька композитора Кароля Шимановського - Мартіна Шимановського.

Мартін Станіславович Шимановський народився в 1857 році в Тимошівці (тепер Кам'янський район Черкаської області). У тодішньому Єлисаветграді закінчив Земське реальне училище, пізніше - Петербурзький гірничий інститут. Подальша його професійна доля із 1881 по 1898 роки пов'язана з гірничою справою, зокрема на Криворіжжі та в у Єлисаветграді.

Із 1886 року М. Шимановський займає відповідальну посаду головного інженера і уповноваженого в краї, та директора-розпорядника "Акціонерного товариства криворізьких залізних руд"- кампанії з французьким капіталом, що була створена у 1880 році. Завдяки його піклуванню та розумному керівництву в Україні, у селищі Гданцівка виникло перше металургійне підприємство - Гданцівський чавунно-ливарний завод.

Тут було засноване робітниче містечко, електростанція та лікарня, а пізніше, школа. Таким чином, саме Мартін Шимановський стояв біля джерел народження міста Кривий Ріг, яке виросло з маленького заводу. У Єлисаветграді, в 1900 роках, куди переїхав Мартін Шимановський, він звертається до міської Думи за дозволом на пошук бурого вугілля в межах міської землі. Дума дозволяє Мартіну Шимановському досліджувати і розробляти кар'єр бурого вугілля, але лише протягом 1900 року та за власний кошт.

Раніше вважалося, що першим почав розробляти поклади бурого вугілля у Єлисаветграді інженер Євген Тамм. Але завдяки новій інформації, Мартіна Шимановського можна вважати "піонером" розробки родовищ вугілля на цій землі. Перший видобуток бурого вугілля розпочався 01 вересня 1930 року вже у Зінов’євську в міському районі Балашівка на шахті "Піонер", а в 1932 році на шахті "Піонер-біс". Але відкриття шахт відбулося вже без участі їх ініціатора. Він пішов з життя 14 січня 1905 року, і був похований в Єлисаветграді в родинній усипальниці.

Діяльність Мартіна Шимановського висвітлена в спеціальному фотоальбомі, який вийшов у Німеччині в 1899 році "Кривий Ріг - Гданцівка", та у книзі Ігоря Рукавіцина, що вийшла у 2018 році, "Залізорудне Криворіжжя на рубежі 19 - 20 століть". Цікаво й те, що ця книга-альбом, створена 120 років тому французом Жулєм Кордевін'єром, була ілюстрована 19-ма чудовими фотографіями, ще одного земляка - видатного фотографа Емануіла Плетцера, який володів на Дворцовій декількома фотоательє і був залучений для створення альбому, як найкращий фотограф півдня України.

Захід в музеї відвідали учні та викладачі музичного коледжу Кропивницького, які були вражені цими новими, раніше невідомими фактами з життя та діяльності відомої музичної родини Шимановських. Як виявилося, завдяки старанням Мартіна Шимановського, родина внесла свій вагомий внесок у розвиток економіки цілого регіону.

Усі новини