Неякісний інструктаж з охорони праці — одна з причин нещасних випадків

Середа, 17 липня 2024 16:14

Важливим обов’язком роботодавця є організація для працівників навчань з охорони праці, безпечних методів і прийомів виконання робіт та надання першої домедичної допомоги постраждалим. Про якісний інструктаж, як запоруку безпеки на робочому місці, розповіла Ольга Янчук, заступниця начальника управління – начальник відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

-  Під час розслідувань нещасних випадків, які сталися на виробництві, та проведення позапланових перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи на підприємствах області, які здійснені фахівцями відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи головного управління, у 70 % випадків мають місце типові помилки, - наголошує посадовиця.

На що ж варто звернути увагу роботодавцю розповіла далі Ольга Янчук.

Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи, а також учні, курсанти, слухачі та студенти під час трудового і професійного навчання обов’язково проходять на підприємстві за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки у разі виникнення аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

Не навчений працівник, допущений до роботи, законодавчо не винен в порушенні!

Але існують і винятки, коли працівник свідомо ухиляється від навчання і подальшої перевірки знань вимог охорони праці.

З метою уникнення порушень роботодавцю варто пам’ятати про типові помилки, які допускаються на виробництві при організації навчань з охорони праці.

1. Неповний вибір інструкцій з охорони праці.

2. При розробці інструкцій з охорони праці не враховується специфіка підприємств, установ, організацій (частіше за все копіюються положення типової інструкції).

3. На перевіряються знання після інструктажу, не проводяться (або проводяться формально) стажування.

4. Інструктаж і навчання проводить особа, яка сама не навчена і не пройшла перевірку знань вимог охорони праці в установленому порядку.

5. Інструкції з охорони праці не перебувають у доступних для працівників місцях.

6. При розробці інструкцій з охорони праці для професій та видів робіт не враховано всі технічні операції виробничого процесу та вимоги діючих законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці, технічної документації тощо.

7. Не здійснюється відстеження місць потенційних небезпек, не здійснюється прогнозування можливих наслідків.

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17