НЕПЕРЕМОЖНІ!: до Дня Незалежності України у Кропивницькому в музеї Осмьоркіна відкрилася художня виставка

Вівторок, 23 серпня 2022 08:40

В художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулася презентація художньої виставки "НЕПЕРЕМОЖНІ" до Дня Незалежності України в рамках арт-проєкту "Художні студії - 2022" на тему: "Портрети сучасників на тлі війни". Експозицію складають понад 250 портретів, виконаних художниками в різних графічних техніках.

На вернісаж завітали герої портретів та численні шанувальники образотворчого мистецтва. Всі з цікавістю споглядали портрети наших сучасників, які складають загальний образ непереможних українців. Особливим акцентом заходу став показ відеопрезентації арт-проєкту – фотохроніка студій, починаючи з лютого місяця, та відеосюжети, які у свій час транслювалися на всеукраїнському інформаційному телемарафоні "Єдині новини". 

- Музейний арт-проєкт "Художні студії" має багаторічну історію і став уже традиційним, адже є своєрідною школою образотворчості та платформою для спілкування професійних художників, аматорів та творчої молоді, - відзначила директорка музею Віта Чернова. -  У цьому році він присвячений 130-річчю з дня народження Олександра Осмьоркіна і мав проводитися систематично декілька разів на місяць. Так, в лютому захід було проведено двічі – на перших "Художніх студіях" в якості натурниці в музейному інтер’єрі позувала журналістка Лілія Кочерга, а ось вдруге художники зібралися 23 лютого і з захватом писали осяяний яскравим сонячним світлом портрет психолога Ніни Чапран в очікуванні наступного дня 24 лютого творчої зустрічі з художником – ветераном АТО Ігорем Поповичем. Але зустріч так і не відбулася, бо "завтра" почалася війна.

Через повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну мільйони українців опинилися в умовах воєнного стану. Але історія людства демонструє, що навіть за таких обставин ніколи не зупиняється творче життя, бо й в найтемнішу годину завжди знайдеться промінь світла. Та й з ворогом можна боротися мистецтвом, яке у всіх його проявах є життєвою мотивацією. В роки Другої світової війни художник Олександр Осмьоркін активно працював в Майстерні оборонного плакату "Вікна ТАРС", створив серію портретів військових льотчиків, здійснив оформлення театральної вистави, написав чимало картин. Саме цей біографічний факт живописця спонукав науковців художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна відновити 31 березня 2022 року арт-проєкт "Художні студії" та реалізовувати його за темою, визначеною самим життям.

І хоча зараз в меморіальному залі музею лише старовинний рояль та стільці, бо експозиція демонтована з метою збереження картин та інших раритетних предметів, художникам ці обставини не заважають, а навпаки надихають на творчу працю за музейними мольбертами. Кураторами проєкту стали провідний науковий співробітник музею заслужений художник України Андрій Надєждін та завідувач відділу образотворчого мистецтва Кропивницької дитячої школи мистецтв Ольга Краснопольська. Учасниками студій є кропивницькі художники Андрій Надєждін, Людмила та Олександр Демиденки, Юрій Вінтенко, Ірина Кухаренко, Ольга Краснопольська, Олександр Кир’янов, Наталія Корнілова, Ольга Коломієць, Юлія Тарасова, художники з Дніпра Марія Грім (Рахманова) та Олександр Василенко, київська мисткиня Оксана Самійленко та кропивницький фотограф Олександр Шулешко.

Для зображення митці щоразу обирають нову натуру – своїх колег-художників, журналістів, краєзнавців, працівників музеїв та інших закладів культури, молодь, які і є нашими сучасниками. У червні-серпні художники створили чимало портретів волонтерів, психологів, лікарів, а також провели виїзні студії в Кіровоградському обласному клінічному госпіталі ветеранів війни, де написали портрети учасників бойових дій. Пам’ятними є студії за участі представників Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Кіровоградській області – пожежного, піротехніка та психолога, а також викладачів і курсантів Донецького державного університету внутрішніх справ, що перемістився з Маріуполя до Кропивницького.

"Художні студії" – відкрита мистецька акція, до якої можуть долучатися всі, хто захоплюється образотворчим мистецтвом і бажає відчути  творчу атмосферу, що панує в будинку архітектора Якова Паученка, де провів свої дитячі та юнацькі роки його племінник в майбутньому професор живопису Олександр Осмьоркін, і де нині меморіальний музей талановитих митців-земляків. Сповідуючи ідеї, що "Мистецтву навчаються в музеї" та "Краса врятує світ", ми обов’язково переможемо і "Все буде Україна!".

Виставка експонуватиметься до 01 жовтня.

Усі новини