Навічно в строю: у День Героїв кропивничани віддали останню шану землякам-захисникам України

Четвер, 23 травня 2024 16:51

Невимовний біль не полишає, адже щодня сини і доньки України віддають життя за незалежність свого народу у жорстоких боях із лютим ворогом. Сьогодні, 23 травня, у День Героїв, Кропивницький прощався із земляками - захисниками рідної землі: солдатом Владиславом Башировим, старшим солдатом Андрієм Донцовим та сержантом Олександром Давіденком.

Ціною власного життя вони зупинили навалу російських агресорів і відстояли цілісність і свободу України.

Владислав Баширов народився 19 червня 1993 року в селі Ганнівка Новоукраїнського району Кіровоградської області. Навчався в місцевій загальноосвітній школі. Закінчив Кібернетико-технічний коледж за напрямком «розробка програмного забезпечення».

Пройшов військову строкову службу в повітряно-десантних військах, а по її завершенні  працював на різних підприємствах міста. Упродовж чотирьох років працював на пивоварні «Дудляр» пивоваром.  Мав захоплення – дуже любив подорожувати.

Із перших днів повномасштабного вторгнення, з 25 лютого 2022 року, не вагаючись, добровільно приєднався до лав Збройних Сил України та став на захист своєї сім`ї та країни. Служив на посаді старшого розвідника розвідувального взводу. Мав найвищу кваліфікацію оператора безпілотних літальних апаратів. Воював на найгарячіших напрямках, виконував бойові завдання із забезпечення заходів національної безпеки і оборони України.

Солдат Владислав Баширов загинув 16 травня 2024 року поблизу населеного пункту Калинівка Часовоярської міської громади Донецької області, закривши собою від кулі побратима та рятуючи пораненого командира.

Владислав назавжди залишатиметься у серцях рідних, близьких та товаришів справедливою, розумною, доброю і чесною людиною, надійним побратимом, щирим другом. Він безмежно любив свою родину, був для неї надійною опорою та захисником.

Без найріднішого  залишились мама, тато, брат, дружина, донька та 2 сина.

Андрій Донцов народився 30 листопада 2001 року в і Кропивницькому. Навчався у загальноосвітній школі №30, тепер - Кущівська гімназія. Захоплювався спортом, займався на відділенні футболу в дитячо-юнацькій спортивній школі № 2.

У 2021 році закінчив технікум механізації сільського господарства, нині – Кропивницький аграрний фаховий коледж.

Після навчання працював водієм дорожньої служби на підприємстві «Кіровоградсервіс», потім продовжив свою трудову діяльність в комунальному підприємстві «Теплоенергетик».

У грудні 2022 року Андрій Віталійович за власним бажанням приєднався до лав Збройних Сил України та став на захист України.

Розпочав службу на посаді водія взводу забезпечення а продовжив її після наполегливого навчання оператором-вогнеметником.

Безпосередньо брав участь у виконанні завдань в районі населених пунктів Мар’їнка та Авдіївка Донецької області, успішно виконував поставлені завдання в найнебезпечніших точках бойового зіткнення.

За проявлену мужність і успішне виконання завдань під час бою у квітні 2024 року був нагороджений відзнакою головнокомандувача Збройних Сил України - нагрудним знаком «Золотий хрест».

Старший солдат Андрій Донцов загинув 16 травня 2024 року поблизу населеного пункту Лобкове Запорізької області під час виконання бойового завдання, необхідного для забезпечення захисту свого народу у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Всі знали його як віддану, добру, позитивну, усміхнену людину, завжди готову прийти на допомогу. Без люблячого сина та брата залишились мама, тато та брат захисника.

Олександр Давіденко народився 13 квітня 1987 року у Кропивницькому. Навчався у загальноосвітній школі №35, нині - Інноваційна гімназія.

Працював у галузі будівництва, на підприємствах міста монтажником та монтажником–висотником в сфері промислового альпінізму. Олександр був активною людиною - захоплювався скелелазінням, дайвінгом.

Закінчив Міжрегіональну академію управління персоналом за спеціальністю «Правознавство».

Із 2014 по 2021 рік брав безпосередню участь в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях та в Операції об’єднаних сил, був учасником бойових дій. Нагороджений відзнакою «За мужність і відвагу», відомчими нагородами,

Від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України Олександр Давіденко продовжив захищати батьківщину на посаді командира розвідувального взводу. Успішно виконував бойові завдання необхідні для забезпечення оборони України, захисту населення та інтересів держави. Воював на найгарячіших напрямках.

Відзначений почесним нагрудним знаком Головнокомандувача Збройних Сил України «За збережене життя».

Сержант Олександр Давіденко загинув 16 травня 2024 року поблизу населеного пункту Калинівка Донецької області, рятуючи життя своїх побратимів.

Він назавжди залишиться у пам’яті своїх рідних, земляків, друзів товариською, доброзичливою, відповідальною і щирою людиною, надійним другом, яких в нього було багато, люблячим турботливим сином, чоловіком, братом та найкращим батьком.

Залишились мама, тато, дружина, син, та брат і сестра захисника.

Схилимо голови і вшануймо пам'ять наших героїв-захисників хвилиною мовчання. Слава Україні! Героям Слава!

Усі новини