«Наші Котики» - так лагідно українці називають своїх воїнів – захисників: у музеї Осмьоркіна відкрилася виставка дитячих малюнків

П'ятниця, 8 квітня 2022 10:21

Віртуальна виставка малюнків учнів гуртка «Палітра» Михайлівського ліцею Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області «Коти йдуть, Весну несуть…» була підготовлена художньо-меморіальним музеєм Олександра Осмьоркіна в рамках арт-проєкту «Галерея дитячого мистецтва» ще в мирний час і мала бути представлена на музейному вебсайті в перший день весни. Але презентуються творчі роботи гуртківців лише зараз.

- Ні музейні науковці, ні керівник гуртка Наталія Мартіросян навіть уявити не могли, що назва виставки стане символічною. Адже саме «Наші Котики»  - так ми називаємо українських воїнів, які мужньо протистоять сьогодні російській агресії. Таку назву має і повнометражний художній фільм українського режисера, сценариста, продюсера документальних та ігрових фільмів Володимира Тихого про історію пригод трьох бійців АТО в 2014 році, - відзначила директорка музею Віта Чернова. -  До речі, за сценарієм цього фільму в 2020 році вийшла однойменна книга у харківському видавництві «Фоліо». А художниця з Дніпра Ганна Титова з початку війни створює серію малюнків котів-захисників, у яких очі різнобарвні – сині і жовті – як кольори Прапору України.

Ось і герої дитячих малюнків представленої виставки – коти, які вважаються символами Весни, коли природа розквітає, а значить – Перемоги світла над темрявою, добра над злом.

Віртуальну експозицію  складають понад сорок малюнків вісімнадцяти учасників, віком від 7 до 14 років, виконаних в різних образотворчих техніках: гуаш, акварель, фломастер, кольорові олівці, гелева ручка. Основним завданням гуртка «Палітра», який  розпочав свою роботу з 2018 року, є залучення учнів до занять образотворчим мистецтвом, навчання відбувається у форматі майстер-класів. Вихованці гуртка є переможцями всеукраїнських та обласних конкурсів, а також художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей, який щорічно проводить художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна.

- Сама назва виставки говорить про те, що зображено на роботах юних митців. Кішка – це найближча до людини тварина. Всі коти без винятку дуже люблять ніжність і тепло. Якщо забезпечити їм комфортне життя і повну турботу, котики обов’язково подарують своїм господарям своє приємне муркотіння. Про котів пишуть вірші, оповідання, книги, знімають кіно і мультфільми, а наші вихованці їх намалювали. Виставка  присвячена позитивним настроям весни. А її мета – запропонувати дорослим побачити світ очима дітей. Усі малюнки різні та водночас щирі, адже в них вкладена частинка дитячої душі - так характеризує виставку своїх учнів керівник гуртка вчитель образотворчого мистецтва Наталія Мартіросян:

Тож, пропонуємо всім, хто любить Україну, вірить в її Перемогу і впевнений в силі та мужності українських воїнів, наповнитися приємними емоціями, споглядаючи дитячі малюнки виставки «Коти йдуть, Весну несуть…»  на музейному веб-сайті у розділі «Вибрані виставки» http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt188_u.html

Усі новини