На виконання заходів Комплексної програми підтримки учасників АТО у Кропивницькому передбачено понад 12,3 мільйона гривень

Понеділок, 5 листопада 2018 15:47

Комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції у східних областях України та членів їх сімей - це комплекс заходів, що здійснюються у Кропивницькому з метою фінансової, соціальної, медичної, психологічної підтримки учасників антитерористичної операції, операції об'єднаних сил, членів їх сімей та сімей загиблих.

Як повідомила під час апаратної наради сьогодні, 05 листопада, начальник управління соціальної підтримки населення Юлія Вовк, розрахована програма на три роки, патронують її особисто  міський голова та секретар міської ради, а реалізує управління соціальної підтримки населення разом з депутатським корпусом, виконавчими органами, ветеранськими та волонтерськими організаціями.

За її словами, головними завданнями програми є:

  • надання грошової допомоги учасникам АТО, ООС та членам сімей загиблих, військовополонених та зниклих безвісти;
  • надання їм додаткових до передбачених законодавством пільг;
  • надання комплексних медичних, психологічних та соціальних послуг;
  • гідне вшанування пам'яті полеглих за Батьківщину.

- У 2018 році на виконання заходів щодо реалізації Комплексної програми у міському бюджеті передбачено кошти у сумі 12 млн. 381 тис. грн, що на 24,3 % більш ніж у 2017 році, - зауважила Юлія Вовк. - Проведено 8 засідань комісії з питань надання одноразової матеріальної допомоги постраждалим учасникам антитерористичної операції, членам сімей загиблих, військовополонених та зниклих безвісти, на яких розглянуто 30 звернень, із них: 4 звернення від членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО та 26 звернень від постраждалих військовослужбовців.

Відповідно до рішень виконавчого комітету та розпоряджень міського голови у 2018 році надано матеріальну допомогу на загальну суму 3 млн.565 тис. грн, а саме:

  • одноразову матеріальну допомогу 2 членам сімей загиблого та померлого учасників АТО (по 25 тис. грн кожному) та 24 постраждалим учасникам бойових дій на загальну суму 165,0 тис. грн;
  • одноразову матеріальну допомогу 714 учасникам антитерористичної операції та операції об'єднаних сил на загальну суму 2 млн. 142 тис. грн у розмірі 3 тис. грн. кожному;
  • одноразову матеріальну допомогу 57 членам сімей загиблих, військовополонених та зниклих безвісти учасників АТО до Дня незалежності України та Дня захисника України у розмірі 2 тис. грн. на загальну суму 228 тис. грн;
  • одноразову матеріальну допомогу для встановлення пам'ятників 2 членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців на загальну суму 22 тис. 400 грн у розмірі 11 тис. 200 грн. кожному;
  • щомісячну матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань 57 членам родин загиблих на загальну суму 285 тис. грн.;
  • щомісячну матеріальну допомогу 49 дітям загиблих героїв на загальну суму 723 тис. грн. у розмірі 1,5 тис. грн. кожному.

Не залишаються поза увагою міської влади родини загиблих і напередодні державних та інших свят. Так, з нагоди Міжнародного дня захисту дітей та Дня знань придбано подарунки та шкільне приладдя для вручення дітям загиблих, військовополонених та зниклих безвісти учасників АТО на загальну суму 30,5 тис. грн. До Міжнародного жіночого дня та Великодня вручено подарунки членам сімей загиблих військовополонених та зниклих безвісти учасників АТО на загальну суму 56 тис. 800 грн.

У 2018 році безкоштовним оздоровленням було охоплено 156 дітей, із них: 149 дітей учасників АТО та 7 дітей, батьки яких загинули під час виконання військових обов'язків в зоні АТО.

Із січня по жовтень поточного року було звільнено від оплати за харчування у закладах дошкільної освіти 730 дітей, у закладах загальної середньої освіти - 1305 учнів та 36 осіб в закладах професійної освіти. Використано кошти з міського бюджету на зазначені цілі у сумі 2 млн. 762 тис. грн. Крім того, 57 дітям учасників АТО надано 50 % пільгу по оплаті за навчання в школах естетичного виховання. А користувачам бібліотек-філій міської централізованої бібліотечної системи учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей надаються 100 % пільги.

- Міською радою міста Кропивницького надано 1029 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок відповідного цільового призначення орієнтовною площею 102 га, із них передано у власність 810 земельних ділянок орієнтовною площею 80 га, - зазначила Юлія Вовк. - У 2018 році призначено та виплачено з державного бюджету грошові компенсації за належні житлові приміщення 2 сім'ям загиблих військовослужбовців та 4 особам з інвалідністю І та ІІ груп, які потребували житло та перебували на обліку для поліпшення житлових умов.

З метою організації та забезпечення надання психологічної допомоги ветеранам війни - учасникам антитерористичної операції та членам їх родин 11 липня 2018 року підписано Меморандум про співпрацю між Міською радою міста Кропивницького та обласним госпіталем для ветеранів війни щодо надання психологічної допомоги учасникам АТО та членам їх сімей.

На виконання доручення міського голови управлінням соціальної підтримки населення 1 листопада поточного року проведено зустріч із членами сімей загиблих героїв щодо облаштування Алеї почесних воїнських поховань Рівнянського кладовища. За підсумками зустрічі було прийнято рішення облаштувати тротуарною плиткою центральні доріжки та місця між могилами. Тому начальник управління соціальної підтримки населення запропонувала доручити виконавчим органам передбачити у міському бюджеті на 2019 рік кошти для виконання таких робіт.

Усі новини