На сторожі трудових прав найманих працівників у Кропивницькому

Четвер, 8 квітня 2021 16:49

Сьогодні, 08 квітня, у Кропивницькій міській раді  відбулося засідання оновленої міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

За словами начальника відділу праці міської ради  Миколи Рибака, головними завдань групи  є захист трудових прав найманих працівників, виведення з тіні, легалізація заробітної плати та зайнятості населення, проведення роз'яснювальної роботи серед роботодавців і в трудових колективах.

На сьогоднішньому засіданні члени групи заслухали інформацію від представників приватних  підприємств про стан виплати заробітної плати у місті Кропивницькому.

-  На жаль, пандемія підкосила нашу фірму та внесла свої  корективи.  Кількість замовлень на підприємстві зменшилось  у п’ять разів. У січні ми взагалі не отримали доходу, у лютому лише 27 тисяч гривень. Проте, всі податки і збори  доводиться сплачувати у повному обсязі. Ситуація більш - менш стабілізувалася у березні. Нам довелося переводити працівників на неповний робочий день, - зазначила представник видавництва “Полікум” Наталія Буняк.

Загалом, у зв'язку із захворюваністю на коронавірус, карантинними обмеженнями підприємства мінімізують свої витрати. Заробітна плата виплачується на рівні мінімальної. Це не є порушенням законодавства.

-  Ми розуміємо, що економічна ситуація на підприємствах складна. Проте деякі з них приховують реальну зарплатню своїм працівникам, офіційно показують мінімальну заробітну плату. Це зменшення надходжень до місцевого бюджету. Не може, наприклад, водій підприємства отримувати 6-7 тисяч гривень. У ткому випадку є підозра, що  заробітна плата виплачується  “у конвертах”, - зазначив Микола Рибак.

За результатами засідання, члени робочої групи проведуть порівняльний аналіз виплати заробітної плати у IV кварталі 2020 року та I кварталі 2021.

Усі новини