«На осердечненій хвилі»: відомий кропивницький театрознавець, краєзнавець, поет, прозаїк і публіцист Володимир Шурапов відзначив 90-річчя

Понеділок, 29 жовтня 2018 09:01

У Кропивницькому, в літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулася творча зустріч з театрознавцем, краєзнавцем, поетом, прозаїком і публіцистом Володимиром Шураповим, який у жовтні цього року відсвяткував 90-річний ювілей.

Охочих поспілкуватися з Володимиром Шураповим було чимало: літератори міста - члени обласної організації НСПУ, члени літоб’єднання «Степ», творчого об’єднання «Парус», інтелігенція міста.

На зустріч з ювіляром також завітала заступник міського голови Наталія Дзюба, яка привітала іменинника і вручила йому квіти та пам’ятний подарунок.

У своїх виступах голова Кіровоградської обласної організації НСПУ Василь Бондар, керівник творчого об’єднання «Парус» Олена Надутенко, очільники видавництв «Імекс-ЛТД» та «КОД» Тамара Саміляк і Віктор Лисенко, поетеса Тетяна Березняк  віддали належне таланту Володимира  Шурапова як дослідника, краєзнавця, поета-лірика, публіциста, популяризатора українського театру корифеїв і літописця театру ім. М. Кропивницкого,

Знана поетеса, перекладачка Антоніна Корінь прочитала кілька пародій на вірші ювіляра та власні поезії.

Учасникам зустрічі презентували фотодокументальну виставку «На осердечненій хвилі», яка розповідає про життєвий і творчий шлях Володимира Шурапова. Підлітком він зазнав лихоліття страшної війни з нацистами, голод, нестатки. Багато років життя віддав творчій діяльності. Після закінчення Одеського університету працював журналістом, репортером, очолював відділ на телебаченні, працював у державних установах, про що свідчать численні фото та особисті документи.

Двадцять років були віддані театру. З 1993 по 2013 рр. Володимир Шурапов обіймав посаду завідувача літературно-драматичної частини Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького.

В експозиції представлені дослідницькі і популяризаторські праці Володимира Шурапова, які були гідно поціновані. Альбом «Театр Марка Кропивницького (Минуле і сучасне)» приніс звання лауреата обласної премії імені Володимира Ястребова у галузі краєзнавства (2002), історичний нарис «Марко Кропивницький та його спадкоємці» - перемогу в номінації «Літературознавство та публіцистика» обласної літературної премії імені Євгена Маланюка. Ювіляр - Заслужений працівник культури України.

Значну частину експозиції займають прозові, поетичні, драматичні твори нашого земляка: «Мої лелеки», «Штрихи років», «Ніч над Інгулом», «Земний уклін тобі, солдате»,  п’єси «Мила сімейка», «Іванко любий сину, дорогий друже» та ін.

Музичним подарунком ювіляру і гостям заходу стали пісні «Наша сивая горлиця» у виконання учениці музичної школи № 4 Анни Чумаченко та «Три поради», «Червона рута», «Україна - вишиванка» у виконанні  викладача музичної школи № 1 ім. Г. Нейгауза Вікторії Делістьянової.

Завершився захід жвавим спілкуванням гостей з ювіляром та його дружиною Н.М. Шураповою. 

Усі новини