Музей Олександра Осмьоркіна у Кропивницькому запрошує на виставку графіки одеської художниці

Середа, 6 жовтня 2021 10:49

Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна до Дня художника, який відзначається в другу неділю жовтня, підготував унікальну виставку творів одеської мисткині, Заслуженого художника України Наталії Мартинюк «Графічні композиції». Персональний вернісаж та каталог презентуються в рамках музейного мистецького проєкту «В майстерні художника».

- Проєкт «В майстерні художника» має на меті популяризацію творчості українських митців і передбачає влаштування персональних виставок та видання каталогів з інтерв’ю-роздумами художників про мистецтво та життя, репродукціями творів, що яскраво відображають їхні творчі пошуки, - розповідає директор музею Віта Чернова.

Наталія Олександрівна Мартинюк – яскрава особистість в сучасному українському образотворчому мистецтві. Закінчила живописне відділення Одеського художнього училища ім. М.Б.Грекова та Ленінградське вище художньо-промислове училище ім. В.І.Мухіної. Повернувшись в рідну Одесу, працювала художником в графічному цеху Одеського  художньо-виробничого комбінату Художнього фонду УРСР. Понад сорок років викладала в Одеському художньому училищі ім. М.Б.Грекова, виховала цілу плеяду учнів, які стали відомими художниками. Працює в техніці малюнку, акварелі та олійного живопису. Є учасником всеукраїнських, міжнародних та зарубіжних художніх виставок. Має численні персональні виставки. Її творчі доробки, написані в оригінальній авторській манері, є унікальними зразками сучасного українського мистецтва графіки і прикрашають колекції провідних художніх музеїв України. Напередодні відзначення 30-річчя Незалежності України Указом Президента України Наталія Мартинюк удостоєна почесного звання «Заслужений художник України» за вагомий особистий внесок у культурний розвиток держави, професіоналізм, активну педагогічну та культурно-мистецьку діяльність, популяризацію сучасного українського образотворчого мистецтва.

Експозицію представленої виставки складають понад двадцять авторських графічних творів 1970 – 2010 років, які Наталія Мартинюк передала в дар до фондів художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна в минулому році. Це - пейзажі, натюрморти, портрети, жанрові композиції. Серед них чимало творів, виконаних графітним олівцем, які вражають насиченою емоційною енергією штриху на великих площинах. Саме великий формат графічних аркушів є унікальною рисою авторського мистецького почерку художниці.

«Графічні композиції талановитої художниці Наталії Мартинюк приваблюють особливою вишуканістю, вони віддзеркалюють реальний світ, в якому панує краса, гама почуттів, зліт творчої фантазії, щира любов до природи та людей. Її малюнки сповнені духовності і поезії. Прагнення до живописного і графічного синтезу перетинається з творчими уподобаннями видатного художника і педагога першої половини 20 сторіччя Олександра Осмьоркіна», - зазначає у вступній статті до підготовленого музеєм каталогу виставки провідний науковий співробітник музею мистецтвознавець, Заслужений художник України Андрій Надєждін.

Усі новини