«Мріє, не зрадь!»: до дня народження Лесі Українки у Кропивницькому стартувала патріотична поетична ініціатива

П'ятниця, 24 лютого 2023 15:38

Тринадцять кропивничанок першими долучились до ініціативи з відзначення дня народження Лесі Українки,  поетеси, драматурга і громадської діячки, класика української літератури, великої доньки свого народу, яка народилася 25 лютого, 152 роки тому.

Сьогодні ж, 24 лютого, жінки зібралися у туристично-інформаційному центрі Кропивницького, щоб продекламувати твори видатної поетки і записати відеоролики для флешмобу у соцмережах.

Педагогині, лікарки, бібліотекарки, представниці місцевого самоврядування - кожна з них прийшла у вишиванці, що ще більше підкреслює вроду українок. Та сила жінки не лише у її красі, про що, власне, писала і Леся Українка. З проголошенням незалежності України творчість Лариси  Косач набувала нового трактування - гостро-соціального і глибоко-драматичного, про що радянська школа воліла і не згадувати навіть, малюючи образ нещасної кволої жінки-поетеси у літературознавстві. Тонкий символізм, пов’язаний із  нинішніми подіями, героїчною боротьбою українського народу проти російських окупантів, ми і зараз знаходимо у її творчості, тож і вірші для відеозапису кропивничанки обирали відповідні.

- Звісно, присутнє хвилювання, ми ж не професійні акторки, - зізнається не на камеру Оксана Горбенко, - але тут панує невимушена атмосфера, ми підтримуємо одна одну, та ще й в такий гіркий для всієї України день , коли рік тому почалось повномасштабне вторгнення. Саме такі ініціативи допомагають не занепадати духом, бо ж кожен і кожна має працювати далі на своєму місці заради спільної Перемоги.

Акція "Українка – у кожній з нас" проходитиме у Кропивницькому два дні поспіль,  24 та 25 лютого. Приєднатися до акції може кожна, варто лише одягнути вишиванку, прочитати і записати відео з улюбленою поезією незламної Лесі та викласти його у соціальних мережах (Facebook, Instagram, Tik Tok) із гештегом #ЧитаймоЛесюУкраїнку.

Усі новини