«Молодіжна палітра - 2019» у Кропивницькому

Вівторок, 4 червня 2019 20:07

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна вже вчетверте відбулися урочистості з нагоди нагородження переможців художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей.

Меморіальний зал музею ледве вміщав гамірних дітлахів, які завітали з батьками та викладачами, студентів і шанувальників образотворчо.

Творчий конкурс, започаткований музеєм за підтримки управління культури і туризму міської ради Кропивницького, носить ім’я відомого художника і педагога - заслуженого працівника культури України, члена Національної Спілки художників України, лауреата обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» Леоніда Івановича Бондаря (1938 - 2013), який понад двадцять років очолював міську дитячу художню школу імені Олександра Осмьоркіна. Співорганізатором конкурсу є обласна організація Національної Спілки художників України.

Оргкомітет конкурсу з метою сприяння розвитку дитячої та юнацької творчості, надання можливості учням та студентам реалізації власних творчих здібностей, а головне виявлення та підтримки талановитої молоді, щороку визначає тему, за якою подаються творчі роботи.

«Моє місто» - саме такою була тема конкурсу цього року. Вона присвячена 265-річчю заснування міста з історичного назвою Єлисаветград. Тому чимало малюнків з дитячою безпосередністю відтворювали саме старовинну архітектуру історичного центру Кропивницького. А ще юні художники сміливо фантазували про майбутнє міста, в якому вони б хотіли жити. Чого лише варті назви творів: «Kropfest», «З добром до рідного міста», «Єлисаветградський трамвайчик», «Архітектура мого міста», «Дощ на Дворцовій», «Мій маленький Париж», «Янгол мого міста», «Коли місто засинає, хто його охороняє», «І коти, і дітлахи можуть впевнено сказати: «Кропивницький – місто-свято»», «Театральна площа», «Кропивницький вночі», «Маленька Голандія в рідному місті», «Нове місто».

Слід зазначити, що до участі в конкурсі було запропоновано 218 творів від 185 учнів та студентів 19 навчальних закладів та приватних арт-студій міста.

Згідно з рішенням журі конкурсу, переможцями стали 29 учасників, віком від 7 до 22 років, художні твори яких відзначені Дипломами І, ІІ, ІІІ ступеню в трьох номінаціях: І – учні початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, шкіл естетичного виховання; ІІ – учні художніх студій та гуртків образотворчого мистецтва загальноосвітніх навчальних закладів; ІІІ – студенти вищих навчальних закладів мистецького та гуманітарного профілю за відповідними віковими категоріями.

Крім того, Подяки та Відзнаки від членів журі та оргкомітету отримали 48 учасників у всіх номінаціях.

А ще, всі конкурсанти, чиї творчі роботи були відзначені журі, традиційно отримали від міського управління культури і туризму заохочувальні призи: гуашеві, акварельні та акрилові фарби, пензлі, олівці, пастель, альбоми, а також розроблений науковцями музею тематичний буклет з репродукціями творів-переможців.

Нагороджували конкурсантів та їх викладачів начальник управління культури і туризму міської ради Анна Назарець, голова журі - заслужений художник України Андрій

Надєждін та члени журі - кандидат мистецтвознавства, доцент мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка Олена Кириченко і живописець член Національної Спілки художників України Людмила Демиденко, які також отримали сувеніри – мініатюрні «метелики щастя» в патріотичних кольорах, виготовлені учнями гуртка «Килимарство» НВО «Мрія», керівником якого є відома в нашому місті і далеко за його межами мисткиня заслужений майстер народної творчості України Олександра Пренко.

Захопленням, радістю і неперевершеними враженнями були сповнені всі учасники і відвідувачі презентованої в музеї виставки, експозицію якої складають майже 150 творів переможців і учасників конкурсу - учнівської та студентської молоді, виконаних в різних мистецьких техніках, означених відкритістю кольору, нестримною фантазією та любов’ю до рідного міста.

А на завершення конкурсу відбулася вже традиційна фотосесія переможців конкурсу біля чарівної будівлі музею.

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини