Молода поезія ІІІ-го тисячоліття звучала у Кропивницькому

Четвер, 21 березня 2019 10:04

Напередодні Всесвітнього дня поезії у Кропивницькому, в літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого на свій І-й міський фестиваль «Антологія молодої поезії ІІІ тисячоліття» зібралися літератори, поети, журналісти, які люблять і цінують  поезію.

Семеро молодих учасників, серед яких є автори перших книг, члени НСПУ, учасники та переможці літературних конкурсів «Сокіл степів» та імені Валерія Гончаренка, члени обласних ЛІТО та студій: «Степ», «Парус», «Євшан», «Ранок», взяли участь у фестивалі. Є між ними поети-піснярі, перекладачі, гумористи. Всі - представники різних літературних течій і напрямків, зокрема традиційними, модерністи й постмодерністи.

За умовами фестивалю учасники виступили у двох номінаціях: візитівка з міні-розповіддю про себе та три твори на вибір - вірші чи пісні і конкурс на кращий твір про поезію. Це могла бути пісня, музика чи будь-який інший вид мистецтва. Потім слово мали старші літератори: Володимир Курченко, Анатолій Казаков, члени журі Олександр Антоненко, Анатолій Чечель, Василь Бондар та керівник організації болгар Сергій Осадчий. Вони також поділились досвідом своїх перших поетичних стежок і доріг, дали молодим поради, подарували доброзичливо-конструктивну критику (на початку фестивалю ведуча запропонувала гостям і учасникам слідкувати за найвдалішими моментами творчості і фіксувати помилки) .

Учасники й гості внесли пропозиції щодо проведення майбутніх подібних фестивалів, на яких би звучала різномовна поезія і пісня. До речі, на фестивалі поезія звучала українською, білоруською, болгарською, російською, іспанською, польською, литовською мовами.

Журі фестивалю під головуванням Василя Бондаря, підбивши підсумки, визначило переможців: І місце - Василь Левицький, ІІ місце поділили Марія Сидорак і Віра Володіна, ІІІ місце – за Оксаною Буяновою. Приз глядацьких симпатій одержав наймолодший учасник - Денис Бірзул, одинадцятикласник ЗШ № 31. Разом із ведучою - науковцем музею і поетесою Антоніною Корінь журі вручило учасникам подяки, книги й журнали «Вежа». Окремим призом для переможців стала автограф сесія від відомих літераторів.

Усі новини