«Місто. Митці»: Кропивницький у фотооб’єктиві Олександра Шулешка – лауреата міської премії фотохудожників імені Ковпака

Понеділок, 21 вересня 2020 15:12

Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентує до 266-річчя заснування міста Кропивницького віртуальну виставку відомого фотографа Олександра Шулешка «Місто. Митці». Це спільний арт-проєкт музею та видання «Вечірня газета».

Олександр Шулешко - член Національної Спілки журналістів України, фотокореспондент видання територіальної громади міста Кропивницького «Вечірня газета». Закінчив з відзнакою Київський технологічний технікум за спеціальністю «фототехніка» (1989). Активний учасник міських, обласних і всеукраїнських фотовиставок та фотоконкурсів. Нагороджений Почесною грамотою Національної Спілки журналістів України за І-е місце у Всеукраїнському фотоконкурсі «Україна: мить нашого життя» (2013), дипломом виставки Всеукраїнського фотопленеру «Кіровоград-Гайворон - 2016». У 2020 році фотограф отримав Диплом лауреата міської премії фотохудожників імені Василя Ковпака за високу професійність у сфері фотомистецтва, створення фотоматеріалів, спрямованих на збагачення і збереження історичної спадщини, висвітлення економічного, соціального, культурного життя міста Кропивницького.

У доробку фотомайстра чимало спільних мистецьких проектів і з музеєм Олександра Осмьоркіна. Так, у 2016 році він експонував авторські фотоінсталяції «В майстерні скульптора». Захід відбувся під час проведення музеєм культурно-мистецької акції у творчій майстерні скульптора члена НСХУ Віктора Френчка «Мовою пластики. Віктор Френчко про життя і мистецтво» із серії художніх виставок «В майстерні художника». Фотопортрети митців Олександрі Шулешка є прекрасними ілюстраціями до публікацій у «Вечірній газеті» циклу мистецтвознавчих статей заслуженого художника України Андрія Надєждіна на тему: «Творчий портрет художника» з музейної колекції сучасного українського образотворчого мистецтва у 2019-2020 роках. Саме до Дня міста в музеї неодноразово презентувалися й персональні фотовиставки Олександра Шулешка «Місто. Люди» (1997) та «Місто. Простір світла» (2013).

- Особливе місце у творчості фотографа Олександра Шулешка займають теми архітектури рідного міста в природному ландшафті та портрети представників культури і мистецтва – художників, поетів, музикантів, письменників, які складають окремі мистецькі серії. Найважливішими чинниками його фоторобіт є фіксація світла, яке визначає його підходи до кольору і пластики форми, та емоційний стан природи і людини. В пейзажних мотивах ці поняття набувають імпресіоністичних форм – міські краєвиди сповнені таємничої магії сонячного або місячного сяйва, досить часто доповнені переливами неонових реклам та спалахів вуличних ліхтарів. В портретах же автор приділяє особливу увагу психології своїх героїв. А в композиційних фотоетюдах, об’єктами яких є люди, його захоплює несподіваність ситуації або розкриття якостей людини в неочікуваному ракурсі, - зазначає провідний науковий співробітник музею Андрій Надєждін в тематичному буклеті фотовиставки.

Понад тридцять кольорових і чорно-білих світлин із серій: «Місто Кропивницький: архітектура та краєвиди» і «Портретна галерея кропивницьких художників» представлено на віртуальній фотовиставці. Їм притаманне відчуття сучасної форми відтворення фотозображення, багатомірність, чіткість та дотримання ритмічної структуризації композицій з використанням надбань класичного фотомистецтва. Переконатися в цьому Ви можете, ознайомившись з фотовиставкою Олександра Шулешка на музейному веб-сайті: https://www.osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt158_u.html

 

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини