"Місто Кропивницький у фотооб’єктиві": нова виставка світлин у музеї Осмьоркіна

Понеділок, 4 липня 2022 12:01

"Мистецтво" - саме так назвав свою виставку світлин відомий кропивницький фотограф Олександр Шулешко. Презентована експозиція у віртуальному форматі на вебсайті художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна  в рамках арт-проєкту "Місто Кропивницький у фотооб’єктиві".

Олександра Шулешка в рідному місті, всі знають як фотокореспондента, адже він багато років успішно працював в газетах "Народне слово", "Вісник регіону", "Вечірня газета". Фотосправа є його фахом і захопленням водночас. У свій час він з відзнакою закінчив Київський технологічний технікум за спеціальністю "фототехніка". Є активним учасником міських, обласних і всеукраїнських фотовиставок та фотоконкурсів. Член Національної Спілки журналістів України. У 2020 році став лауреатом міської премії фотохудожників імені Василя Ковпака. Його фото опубліковані в численних фотоальбомах про місто і область: "Місто і люди. Єлисаветград – Кіровоград. 1754-2004", "Сучасне місто: Кіровоградський вимір", "Поема про місто", "Кіровоградщина. Історія. Традиції. Сучасність. До 70-річчя Кіровоградської області", "Кіровоградщина. Ми – українці", "Україна. Кіровоградська область", "Кіровоградщина у дзеркалі часу. До 75-річчя утворення Кіровоградської області".

Неодноразово експонував свої персональні фотовиставки, які завжди присвячував рідному місту: "Місто. Люди" (1997), "Місто. Простір світла" (2013), "Місто. Митці" (2020). Всі ці фотовернісажі відбувалися в музеї Олександра Осмьоркіна.

- Нинішня виставка – особлива і не лише тому, що ювілейна, а перш за все тому, що її складають фотопортрети митців. Художники, поети, музиканти, письменники, актори, журналісти, фотографи – герої портретної галереї Олександра Шулешка. І це невипадково, бо саме портрет займає особливе місце в його творчості. Найважливішими чинниками його фоторобіт є фіксація світла, тому й називає автор виставки свої роботи світлинами, а ще  емоційний стан людини, її особистісна психологія, що так вдало відтворені в портретних образах, - характеризує виставку директорка музею Віта Чернова.

Представлені на виставці тридцять три монохромні фото Олександра Шулешка – своєрідний літопис мистецького життя міста Кропивницького в роки Незалежності, починаючи з 1990-х і до сьогодення 2022-го, коли Україна боронить свою волю і незалежність, відстоює територіальну цілісність, захищає українську мову, культуру і мистецтво, сповідуючи народні традиції і шануючи героїчну історію країни. Чорно-білими світлотінями автор проявляє на портретах обраних ним героїв весь спектр людських емоцій – думки, хвилювання, відчай, біль, розчарування, спогади, творче натхнення, іронію, сподівання, впевненість, віру і любов до життя.

Ознайомитися з виставкою Олександра Шулешка  "Мистецтво" можна на музейному вебсайті в розділі "Вибрані виставки": http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt191_u.html

Усі новини