Мистецькі проекти музею Осмьоркіна

Середа, 7 листопада 2018 10:44

У Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, який відзначається 9 листопада, відбулася презентація тематичної виставки «Мистецькі проекти художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна».

Експозицію виставки складають постери з фотографічними та друкованими матеріалами про різноманітні мистецькі проекти музею, що успішно реалізуються вже не один рік. Це - і експозиційно-виставочні: серії виставок «Лауреати обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна», «В майстерні художника», «Таємниці музейного зібрання», «На перехресті вулиць Єлисаветграда – Кіровограда», «Нова генерація», «Галерея дитячого мистецтва» і науково-просвітницькі: «Мистецтвознавчі читання до Дня народження О.О.Осмьоркіна», «Художній конкурс «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря», «Художні студії», «Музейні гостини», «Музична вітальня».

Започатковані різноманітні мистецькі проекти свідчать про активну масову культурно-просвітницьку діяльність музею, основною метою якої є популяризація творчості видатного художника і педагога Олександра Осмьоркіна, талановитого архітектора Якова Паученка та творчості сучасних митців.

Так, у виставочних залах музею представляли персональні виставки творів відомі митці, серед яких: народний художник України Михайло Надєждін, заслужені художники України Борис Вінтенко, Сергій Шаповалов, Анатолій Янєв, Фелікс Полонський та Андрій Надєждін, заслужений майстер народної творчості Олександра Пренко, члени Національної Спілки художників України Юрій Гончаренко, Ігор Смичек, Юрій Вінтенко, Володимир Кир’янов та родина Фірсових, члени Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Лариса Гарбузенко, Лариса Кулініч та Ольга Коломієць, а також художники з інших міст України - заслужений діяч мистецтв Галиччини Володимир Липовий зі Львова, заслужений художник України Іван Бондар та член НСХУ Тетяна Сосуліна з Черкас, члени НСХУ Юрій Петрушкін з Донецька та Сергій Новіков з Харкова.

Музей відкрив для глядачів чимало імен художників-аматорів та народних майстрів – Андрія Ліпатова та Миколу Явтушенка, художника-ветерана Івана Ткаченка, члена Національної Спілки фотохудожників України Віктора Хащініна, влаштовуючи їх вернісажі.

Активно діє в музеї і «Галерея дитячого мистецтва», в якій представляються виставки дитячої творчості і на основі якої започатковано низку нових мистецьких проектів для молоді - і художній конкурс «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей, і серія художніх виставок «Нова генерація», і практикум «Художні студії», які не лише сприяють розвитку дитячої та юнацької творчості, а й надають можливість учням та студентам реалізовувати власні творчі здібності.

На особливу увагу заслуговує і серія виставок «Таємниці музейного зібрання» до Міжнародного дня музеїв, на яких експонуються раритетні предмети із фондового зібрання.

А чого лише варта музейна «Музична вітальня», в якій звучали концерти народних артистів України – співаків Ніни Матвієнко та Дмитра Гнатюка, скрипаля Богодара Которовича, а також фольклорних та дитячих музичних колективів.

Музеєм проводяться і чимало благодійних мистецьких акцій. Ось і в день професійного свята працівників культури в п’ятницю 09 листопада ми запрошуємо всіх, хто захоплюється образотворчим мистецтвом та цікавиться історією нашого міста, до музею на «День відкритих дверей». Ви матимете унікальну можливість не лише безкоштовно оглянути представлені цікаві виставки та послухати тематичні екскурсії, а й отримати в дарунок музейні буклети.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини