Міський голова Андрій Райкович обговорив з мешканцями Ковалівки перспективи розвитку мікрорайону

Субота, 28 липня 2018 19:28

Розвиток соціальної інфраструктури на Ковалівці, проблемні питання тутешньої громади стали предметом ґрунтовного аналізу і обговорення під час зустрічі  міського голови Кропивницького Андрія Райковича з мешканцями мікрорайону сьогодні, 28 липня.

У розмові з громадою, організованій місцевим депутатом Романом Розгачовим, активну участь взяли також керівники виконавчих органів міської ради та комунальних підприємств міста.

На початку діалогу очільник міста проінформував учасників зустрічі про хід реалізації основних заходів реалізації програми соціально-економічного розвитку Кропивницького у всіх сферах життєдіяльності. Зокрема, мова йшла про комплексний підхід до вирішення питання створення у місті зручних і безпечних дорожніх розв’язок і забезпечення надійного транспортного  сполучення усіх мікрорайонів міста.

- Цьогоріч нам вдалося виконати всі умови для початку виконання  надзвичайно складного  проекту  «Арка», реалізація якого дозволить забезпечити інтенсивний рух транспорту, у тому числі громадського, від центру міста до виїзду у київському напрямку, - відзначив Андрій Райкович. – Технічне вирішення цього питання намагалися знайти впродовж багатьох років, і от підготовлена нами проектна документація вже пройшла всі необхідні експертизи і погодження, що дало можливість розпочати тендерні процедури в електронній системі торгів «Прозорро» для визначення виконавця робіт. Попередньо, вартість впровадження в життя такого проекту складатиме близько 55 мільйонів гривень, у ньому будуть реалізовані передові інженерні новації, будуть розширені під’їздні дороги до арки. Паралельно сьогодні триває капітальний ремонт вулиці Короленка – магістральної транспортної артерії міста.

Місцеві мешканці активно долучилися до діалогу: їх турбували питання реформування закладів охорони здоров’я і освіти в обласному центрі, перспективи  розвитку пасажирського транспорту, діяльність комунальних підприємств з водо-, тепло забезпечення, ремонту житлового фонду і прибудинкових територій, але найбільше, звичайно, цікавили плани міської влади з вирішення нагальних проблем на Ковалівці.

Заступник міського голови Олександр Мосін і депутат Роман Розгачов звернули увагу мешканців мікрорайону, що впродовж двох з половиною років каденції чинної міської ради виконанню капітальних і поточних ремонтів житла і соціальної інфраструктури Ковалівки приділялася належна увага. Зокрема, були капітально відновлені покрівлі на будинках по проспекту Перемоги, 8 корпус 1, 12, корпус 1, по вулиці Вокзальній, 17, 18, корпус 1, 20, корпус 5, 26, корпус 3, відремонтовані ліфти в житлових будинках по вулиці Вокзальній, 16, корпус 2, під’їзди 1 та 2, по проспекту Перемоги, 8 корпус, 2, під’їзд 1. У багатоповерхівці по проспекту Перемоги, 14 здійснено капітальний ремонт внутрішньобудинкових інженерних мереж. Виконано поточний ремонт внутрішньодворових доріг по вулиці Вокзальній, 26, корпуси 2, 4, поновлена міжквартальна дорога між житловим будинком по проспекту Перемоги, 8 корпус 2 та дитячим садочком «Вишенька», відремонтовано тротуари по проспекту Перемоги біля ДНЗ №27, видалено сухі та аварійні дерева і виконано санітарне обрізування зелених насаджень у мікрорайоні.

Суттєвими є плани і на поточний, 2018 рік. За інформацією Олександра Мосіна, цьогоріч  будуть продовжені роботи з ремонту ліфтів у будинках за адресами: проспект Перемоги, 12, корпус 1, під’їзди 1, 3, 5 та по вулиці Вокзальній, 26, корпус 3, під’їзди 1,2 і по вулиці Вокзальній, 26, корпус 4, під’їзд 3. Планується також капітальний ремонт внутрішньодворових доріг між будинком по вулиці Вокзальній, 22 до газорозподільного пункту повз дитячий садок «Вишенька» та внутрішньодворова територія по Вокзальній, 26, корпус 4.

- До кінця поточного року дорожники мають також закінчити поточний ремонт дороги по вулиці Вокзальній, а комунальники здійснять капремонт внутрішньобудинкових мереж у будинку по вулиці Вокзальній, 20, корпус 3, - запевнив Олександр Мосін. – А от від реалізації програми співфінансування капітальних ремонтів ОСББ вдасться відремонтувати ще шість ліфтів у будинку по проспекту Перемоги, 2.

У свою чергу, мешканці Ковалівки прийшли на зустріч з власним переліком проблем, які потребують першочергового вирішення і по кожному пункту з цього списку міський голова надав конкретне доручення відповідним керівникам виконавчих органів міської ради.

- Всі питання, які порушують сьогодні перед міською владою жителі мікрорайону є важливими для них, - наголосив Андрій Райкович. – І я у цьому переліку не бачу жодного, який би неможливо було виконати. З такою метою ми і проводимо зустрічі на місцях, щоб звірити заходи, передбачені нашими програмами, з реальним потребами людей.

Так мешканці будинків по проспекту Перемоги, 2, 6, 8. 14 та багатоповерхівок по вулиці Вокзальній, 26, 28 звернулися з проханням облаштувати у них у дворах, або ж, навпаки, винести із двору контейнерні майданчики для збору сміття.

Очільник міста запевнив людей, що головне управління ЖКГ піде їм на зустріч, але громада має на своїх внутрішніх зборах вирішити для себе -  де саме мають бути встановлені контейнери, щоб не було міжбудинкових конфліктів.

Є у ковалівців і бажання забезпечити відведення від будинків дощових вод, бо під час злив на прибудинкових територіях утворюються озера. Роман Розгачов підкреслив, що всі проекти асфальтування прибудинкових доріг будуть розроблятися із врахуванням дотримання необхідних нахилів дорожнього полотна.

Керівник міськводоканалу Валентина Давидчук безпосередньо під час зустрічі отримала доручення від міського голови виконати необхідну промивку системи водовідведення у мікрорайоні і розглянути можливість заміни транзитного водопроводу до будинків по вулиці Вокзальній, 26, корпуси 1,2, оскільки існуюча труба вже віджила своє.

Окремо, мешканці мікрорайону звернулися до очільника міста з проханням навести необхідний благоустрій на набережній Інгулу, яка є улюбленим місцем відпочинку на Ковалівці: розчистити прирічкову територію  від аварійних і сухих дерев, облаштувати необхідну інфраструктуру – майданчики, контейнери для сміття тощо.

Гостро поставили містяни і питання недобудов, яких рясно на Ковалівці і які створюють реальну загрозу життю та здоров’ю мешканців, особливо дітей, що полюбляють гратися у таких катакомбах. За свідченням людей, металева арматура будівельних конструкцій з’їдена іржею і бетонні плити будь якої миті можуть впасти на землю. Стурбованість у жителів будинків по проспекту Перемоги, 6 та 8 викликає і металевий дитячий майданчик у їхньому дворі. Він має досить поважний вік, не стоїть на балансі, його елементи поржавіли, зварювальні шви розходяться. Були випадки травмування дітей.

Міський голова запропонував всім разом вирушити на місце, що на власні очі визначити масштаби проблеми.

- Проблема недобудов спільна для всієї території Кропивницького, - підкреслив Андрій Райкович. – Але цьогоріч ми вже отримали певний досвід її вирішення. Подібний довгобуд на вулиці Жадова за кошти міського бюджету ліквідували, будівельні конструкції витягли, а майданчик засипали. Тепер ця територія стала безпечною. Це недешеве питання, але поступово місто має звільнятися від таких небезпечних конструкцій, адже мова йде про життя громадян. Щодо дитячого майданчика, то його необхідно замінити на сучасний, сертифікований і, якщо від мешканців навколишніх будинків надійде таке звернення до міської влади, ми включимо його облаштування до відповідної програми.

Наполегливими під час зустрічі виявилися і мами дітей, які відвідують дитячий садочок «Вишенька». Вони разом із Андрієм Райковичем і Романом Розгачовим відвідали територію закладу. Батьки просять міську владу зробити безпечними асфальтовані доріжки у садочку. Багатолітні дерева своїм корінням сильно зруйнували покриття і маленькі дітки тут часто травмуються, особливо у них страждають колінця.

- Безумовно проблему необхідно вирішувати і ми будемо це робити, але обов’язково із залученням громадськості, - наголосив очільник міста. – Всі операції із зеленими насадженнями мають значний суспільний резонанс і проводитимуться гласно і прозоро. Але у такому вигляді територію садочка ми не залишимо.

Фінальним пунктом візиту Андрія Райковича на Ковалівку стала ЗОШ №20.  У школі навчаються близько 800 учнів і спостерігається тенденція до збільшення кількості школярів. Зокрема, першокласників у новому навчальному році набралося аж на чотири класи. Міський голова перевірив хід ремонту і підготовки закладу до початку занять. Оглянув приміщення спортивної та актової залів, класних кімнат, та проінформував колектив школи, що наступного року приміщення закладу включене до програми капітального ремонту.

Зустріч очільника міста з мешканцями Ковалівки була обопільно корисною: це визнали і Андрій Райкович і представник громади. Люди подякували міському голові за докладені зусилля у вирішенні насправді важливих для них проблем, а він, у свою чергу, висловив подяку громадянам за  їхню активність і небайдужість.  А результатом такого діалогу стануть реальні справи, які зроблять мікрорайон ошатнішим і комфортнішим.

Усі новини