Міський бюджет Кропивницького на 2022 рік представили громаді

Четвер, 9 грудня 2021 19:32

У Кропивницькій міській раді відбулися безпрецедентні громадські слухання, присвячені обговоренню міського бюджету на наступний, 2022 рік. Це була принципова позиція міського голови Андрія Райковича - перед тим, як міський бюджет затверджуватимуть депутати, його має погодити і громада.

Відкрив слухання секретар міської ради, голова організаційного комітету Олег Колюка. Для участі в громадських слуханнях зареєструвалися 42 особи.

На розгляд учасників громадських слухань проєкт бюджету на наступний рік представила начальниця фінансового управління міської ради Любов Бочкова

- Відповідно до норм Бюджетного кодексу, фінуправлінням міської ради сформований проєкт бюджету громади, який має вступити в дію, як основний фінансовий документ з 01 січня 2022 року, - зазначила посадовиця.

Основний фінансовий документ міста  складається із дохідної та видаткової частин.

На 2022 рік доходи бюджету Кропивницької міської територіальної громади розраховано у сумі 2,733 мільярди гривень.

Основними бюджетоутворюючими податками у 2022 році залишаються: податок на доходи фізичних осіб, місцеві податки та збори та акцизний податок, від яких надійде понад 90% всіх власних доходів.

- Податкові надходження визначені в обсязі 2,223 мільярда гривень питома вага у дохідній частині бюджету більше 80%. Зростання порівняно з очікуваним виконанням бюджету 2021 року на 15,3%, - розповіла далі Любов Бочкова. Трансферти — це субвенції з державного та обласного бюджетів 510,48 мільйона гривень, найбільшу питому вагу замає освітня субвенція. У розрізі податкових  і неподаткових надходжень , основні - за податком на доходи - 1,452 мільярда гривень.  Зростання з очікуваним прогнозом виконання бюджету за 2021 рік на 15%. Єдиний податок із суб'єктів підприємницької діяльності, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування - 230 мільйонів гривень, зростання на 5,4%.

Податки на майно — це плата за землю і податок на нерухоме майно - 215 мільйонів  гривень, зростання на 12,4%. Акцизний податок (податок від реалізації тютюну, алкоголю і пального) — 170,1 мільйона гривень, - детальніше пояснила далі посадовиця.

Інші надходження: плата за надання адміністративних послуг, орендна плата за користування майновими комплексами та іншим майном, що перебуває у комунальній власності, надходження до бюджету розвитку та інші –28,1 мільйона гривень (питома вага – 1,3 %).

Власні надходження бюджетних установ розраховані виходячи із бюджетних запитів головних розпорядників у сумі 127,2 мільйона гривень, питома вага – 5,7 % від загального обсягу податкових та неподаткових надходжень.

Підсумовуючи розгляд дохідної частини міського бюджету, Любов Бочкова повернулася до теми трансфертів, і окрім освітньої субвенції, вона згадала і про реверсну дотацію. Це особлива процедура з особливими розрахунками і для Кропивницької територіальної громади, за словами начальниці фінансового управління, з 2017 року вона зросла у 4 рази.

- Видаткова частина бюджету Кропивницької міської територіальної громади розроблена відповідно до вимог статті 75 Бюджетного кодексу України, прогнозу бюджету Кропивницької міської територіальної громади на 2023-2024 роки, схваленого виконавчим комітетом міської ради і взятого до відома міською радою та поданих головними розпорядниками коштів бюджетних запитів, - відзначила Любов Бочкова.

Загальний обсяг видатків бюджету Кропивницької територіальної громади на 2021 рік визначено в обсязі 2,708 мільярда гривень, що на 25,3 млн грн менше доходів бюджету територіальної громади і на 114,8 млн грн більше плану зі змінами на 2021 рік. У співставних умовах зростання видатків спрогнозовано на 7,7 % і потреба задоволена майже на 80% до бюджетних запитів.  

При розрахунку видатків бюджету в першочерговому порядку врахована потреба в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ з урахуванням соціальних стандартів, обрахованих, виходячи із запровадження розміру мінімальної заробітної плати з 01 січня 2022 року – 6500 гривень, з 1 жовтня 2022 року – 6 700 гривень та І тарифного розряду ЄТС – 2893 грн та 2982 грн відповідно.

За структурою найбільшу питому вагу займають видатки на бюджетні програми:

  • у сфері освіти – 1,490 млрд грн (біля 55% видатків бюджету);
  • на охорону здоров’я 101,8 млн грн (3,8%),
  • на культуру – 39,8 млн грн (1,5%);
  • на фізичну культуру та спорт – 37,0 млн грн (1,4%);
  • на соціальний захист та соціальне забезпечення – 191,1 млн грн, або 7,1%;
  • на житлово-комунальне та дорожнє господарство – 349,0 млн грн (12,9%);
  • на будівництво та інвестиційні проєкти – 77,1 млн грн (2,9%);
  • на транспорт – 52,8 млн грн (2,0%);
  • на утримання виконавчих органів міської ради (18 виконавчих органів зі штатною чисельністю 669 одиниці) і районних у місті рад (35 штатних одиниць) та на інші програми у сфері державного управління – 222,8 млн грн (8,3%);
  • реверсна дотація (вилучення) до державного бюджету – 97,6 млн грн. (3,6%);
  • на інші програми та заходи, а також резервний фонд заплановано 49,1 млн грн (1,8 %) (резервний фонд – 16,8 млн грн, обслуговування місцевого боргу – 5,1 млн грн, заходи громадського порядку та безпеки – 8,7 млн грн, заходи з землеустрою – 6,8 млн грн, цифровий розвиток виконавчих органів – 4,3 млн грн, інша економічна діяльність – 3,7 млн грн, засоби масової інформації – 2,6 млн грн, природоохоронні заходи – 1,0 млн грн).

Заслухавши та обговоривши проєкт рішення Кропивницької міської ради «Про бюджет Кропивницької міської територіальної громади на 2022 рік», учасники громадських слухань вирішили його погодити та подати на затвердження міської ради.

У той же час, учасники громадських слухань підтримали пропозиції депутата Кропивницької міської ради Наталії Чередніченко щодо виділення додаткового фінансового ресурсу на переоснащення теплових вузлів та систем опалення в дошкільних навчальних закладах, що дозволить тримати комфортну температуру у приміщеннях в міжопалювальний період, депутата Кропивницької міської ради - голови комісії з питань бюджету та податкової політики Дмитра Бірця щодо оновлення на сайті Кропивницької міської ради карти ремонтів, інформації у машиночитному форматі щодо об’єктів, де проводяться будівництво, реконструкція, капітальні ремонти та стану проведення таких робіт.

Знайшли підтримку і пропозиції голів квартальних комітетів – передбачити в районних у місті бюджетах кошти на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ на території приватного сектора.

А виконавчі органи міської ради отримали доручення опрацювати усі пропозиції учасників громадських слухань та врахувати їх, у разі можливості, в межах загального обсягу видатків.

Усі новини