Міська влада на захисті людей праці: у 2019 році вдалося легалізувати роботу 244 кропивничан

Вівторок, 5 листопада 2019 16:50

Стан здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення у Кропивницькому у січні-вересні 2019 року став темою обговорення під час апаратної наради міського голови Андрія Райковича  у понеділок, 04 листопада.

- Відділом з питань праці в межах наданих повноважень, вживаються вичерпні заходи та використовуються усі важелі впливу задля того, щоб кожен працівник нашого міста мав належний соціальний захист, гарантований державою та гідну заробітну плату, - відзначив під час наради начальник відділу Микола Рибак.

За 9 місяців 2019 року, відповідно до наданих повноважень, відділом з питань праці накладено штрафних санкцій на суму 891,0тис.гривень.  З урахуванням накладених штрафних санкцій у 2018 році, зазначена сума складає 1,0 млн.грн.;

До місцевого бюджету  міста Кропивницького стягнуто фінансових санкцій у вигляді штрафів на суму 109,4тис.гривень. Крім того. на примусовому стягненні в органах Державної виконавчої служби наразі знаходяться постанови про накладання штрафів на суму 639,0 тис.гривень. а в апеляційному адміністративному суді оскаржується постанова про накладення штрафних санкцій на суму 254,6 тис.гривень;

За рахунок легалізованих у січні-вересні 2019 року працівників, до місцевого бюджету надійшло податків з доходів фізичних осіб у сумі 290,5тис. грн., та у жовтні до місцевого бюджету надійшло ПДФО ще у сумі 390,4тис.гривень.

- Тож, ми реалізуємо превентивні заходи у напрямку легалізації трудових відносин громадян нашого міста. – наголосив Микола Рибак. - Дана робота проводиться спільними зусиллями через взаємні налагоджені стосунки з органами державної влади. Це - Державна фіскальна служба, Пенсійний фонд, Статистика, Національна поліція, Центр зайнятості та інші.  За 9 місяців 2019 року інспектори праці відвідали   377 підприємств різних форм власності з метою інформування їх та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю. Як результат легалізовано 111 найманих працівників. Додам, що у жовтні ми ще легалізували   133 працівників.  Тож, за 10 місяців додаткові надходження по ПДФО до бюджетів усіх рівнів склали 680,9тис.грн., у т.ч. надходження до місцевого бюджету – 408,5тис.гривень.

Протягом 2019 року інспекторами праці здійснено 32 інспекційних відвідування суб’єктів господарювання: майже у кожного суб’єкта господарювання було встановлено порушення законодавства про працю.

За видами виявлені порушення законодавства про працю розподіляються наступним чином: використання неоформленої праці – 11%, порушення встановлених строків виплат заробітної плати працівникам – 15%, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – 7% та порушення інших вимог трудового законодавства (несвоєчасний розрахунок при звільненні, порушення термінів виплати заробітної плати менше 1 місяця, відпускних, тощо) – 67%.

За результатами інспекційних відвідувань, матеріали щодо 3 порушників трудового законодавства направлено до Національної поліції, 18 протоколів передано до місцевих судів. Винесено 22 приписи про усунення виявлених порушень. Застосовуються усі важелі впливу задля усунення виявлених порушень та притягнення порушників законодавства про працю до відповідальності, у тому числі і фінансової.

Тож, розглянуто 22 справи про накладення фінансових санкцій, відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю України, та, за результатами розгляду, складено 27 постанов про накладення штрафних санкцій на суму, як уже зазначалося, 891,0тис.гривень.  З урахуванням накладених штрафних санкцій у 2018 році, зазначена сума складає 1,0 млн.гривень.

- Чому ми враховуємо штрафні санкції минулого року? Тому що ці фінансові санкції за нелегальних працівників, проходили усі судові інстанції, а отже, затягнулися у часі, - поясниа Микола Рибак. -  Всього ж за застосування неоформленої праці відділом накладено фінансові санкції у сумі 585,5тис. грн., за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – 292,1тис.грн., за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам – 50,1тис.грн. та за порушення інших вимог трудового законодавства – 75,1тис.гривень.

Поряд з цим, проводяться засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, на які запрошуються керівники підприємств та фізичні особи-підприємці. На засіданнях наголошується запрошеним керівниками підприємств на необхідності підвищення заробітних плат своїм найманим працівникам до рівня середньої по відповідній галузі.

Усі новини