Міська влада Кропивницького виступає на захист людей праці

Вівторок, 22 жовтня 2019 17:02

Питання стану здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятості населення у Кропивницькому за січень-вересень 2019 року стало головною темою  прес-конференції у міській раді, яку провели заступник міського голови Андрій Паливода і начальник відділу з питань праці Микола Рибак  сьогодні, 22 жовтня.

- Помилково вважають, що утворений міською радою відділ з питань праці є передусім репресивним органом і першочерговою функцією має штрафування порушників, - наголосив Андрій Паливода. -  Головне завдання відділу полягає у активному веденні інформаційно-роз’яснювальної роботи серед підприємців міста щодо безумовного дотримання ними норм чинного трудового законодавства України. Зусилля спеціалістів  відділу спрямовані на максимальну легалізацію тіньового бізнесу. Ми ставимо підприємців в рівні умови, захищаємо найманих робітників у Кропивницькому та  збільшуємо надходження до місцевого бюджету від належно сплачених податків.

За інформацією начальника відділу з питань праці Миколи Рибака, впродовж  9 місяців 2019 року фахівці відділу активно проводили інформаційно-роз’яснювальну і інспекційну діяльність. Звісно, що порушники трудового законодавства отримують покарання у вигляді штрафних санкцій. Таких штрафів у поточному році накладено  на суму 891 тисяча гривень. З урахуванням проколів 2018 року, сума штрафних санкцій складає  один мільйон гривень. До місцевого бюджету  вже стягнуто у вигляді штрафів 109,4 тисячі гривень. А за рахунок легалізації роботи найманих працівників  місцевий  бюджет отримав додаткові надходження від податків з доходів фізичних осіб понад  290 тисяч гривень. До кінця року плануються ще надходження ПДФО у сумі 250,2 тисяч гривень.

Всього за застосування неоформленої, відповідно до чинного законодавства України. праці спеціалістами відділу накладено штрафні санкції на суму 585,5 тисяч гривень, за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – 292,1 тисяч гривень, за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам – 50,1 тисяча гривень та за порушення інших вимог трудового законодавства – 75,1 тисячі гривень.

- Відділом з питань праці в межах наданих повноважень, вживаються вичерпні заходи та використовуються усі важелі впливу  аби кожен працівник нашого міста мав належний соціальний захист, гарантований державою та гідну заробітну плату, - підкреслив  Микола Рибак. – У той же час, ми ведемо активну позовну діяльність. У судовому порядку задоволено наші позови по двох справах щодо застосування неоформленої праці на суму 250,4 тис. грн. Відповідні рішення судів направлені до органів Державної виконавчої служби для примусового стягнення на користь місцевого бюджету.

Всього ж, у зв’язку із відсутністю добровільної сплати, на примусовому стягненні в органах Державної виконавчої служби наразі знаходяться матеріали на суму 639,0 тисяч гривень. Органи ДВС описали та наклали арешт на рухоме і нерухоме майно порушників. Окрім цього, на оскарженні в апеляційному суді знаходиться ще одна постанова про накладення штрафу на суму 254,6 тисяч гривень.

У той же час, хочеться звернути увагу, що протягом останніх декількох місяців право виконавчих органів місцевого самоврядування здійснювати державний контроль у сфері праці залишається неврегульованим, а інспекційні відвідування та невиїзні інспектування відділом з питань праці з травня місяця тимчасово зупинені, - повідомив Микола Рибак. – В результаті по Україні кількість найманих працівників зменшилася майже на 300 тисяч осіб. А це, перш за все, втрати надходжень до місцевих бюджетів і загроза повернення до тіньових трудових відносин. Ми вважаємо, що маємо дбати про людей праці у  нашому місті, про те, щоб їхні трудові відносини були оформленими згідно чинного законодавства. І ми не дуже розуміємо мотиви впровадження проєктів нормативно-правових актів, які нам сьогодні презентує Уряд. Ми вважаємо, що усі учасники трудових відносин мають дотримуватися законодавства, працювати у єдиному правовому полі. Тож, маємо надію, що усі неврегульовані законодавчі питання будуть вирішені найближчим часом.

Усі новини