Міська влада Кропивницького готова долучитися до реалізації державної програми забезпечення житлом окремих категорій громадян

Середа, 28 березня 2018 16:45

Сьогодні, 28 березня, у міській раді Кропивницького відбулася презентація Програми забезпечення молоді, учасників АТО та внутрішньо-переміщених осіб житлом. Публічну презентацію  організував і провів директор Регіонального управління Державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Артем Погребнюк.

Ознайомитись із Програмою та визначити у ній роль міської влади прийшли на захід міський голова Андрій Райкович та секретар міської ради Андрій Табалов.

За словами Артема Погребнюка, Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву на даний момент по Україні реалізує кілька житлових програм. Молодіжна програма реалізується за механізмом пільгового довготермінового кредитування молоді. Право на отримання такого кредиту має сім’я, у якій і чоловік, і дружина не досягли 35-ти років. Термін повернення молодіжного кредиту - до 30 років, а відсоткова ставка чи часткове погашення суми зобов’язань за кредитом з бюджетних коштів залежить від кількості дітей у сім’ї. Щодо внутрішньо-переміщених осіб та учасників АТО, то за програмою таким сім’ям держава має компенсувати 50 відсотків суми зобов’язань за кредитом.

Щоб державні житлові програми запрацювали у Кропивницькому необхідно прийняти міську програму співфінансування із міського бюджету, оскільки виключно державних коштів на її реалізацію не вистачає, відзначив Артем Погребнюк.

- Ми зацікавлені у тому, щоб програми будівництва житла за участі держави приймались та набували свого практичного змісту на території Кропивницького. Оскільки програма практично приймається і фінансується державою на один рік, то необхідно створювати такі стартові умови, щоб реалізація житлової програми в обласному центрі була ефективною, - наголосив Андрій Райкович. - Тобто, якщо для будівництва буде заздалегідь підготовлений майданчик, або будемо мати готовий до будівництва чи не завершений об’єкт, ми зможемо якнайшвидше реалізувати дану програму, отримати і залучити кошти. Місцеве самоврядування може долучитись до реалізації програми, виділивши майданчик під забудову, розробивши проектну документацію, з якою потім можна буде звернутись до Кабінету Міністрів або у Верховну Раду, щоб лобіювати виділення коштів на будівництво. За кошти міського бюджету можна буде також здійснити під’єднання будинку до всіх інженерних мереж.

Для старту  роботи над міською програмою необхідно, щоб пропозицію залучення до державної житлової програми міської влади розглянув депутатський корпус, оскільки виділення земельних ділянок та бюджетних коштів — це сесійне рішення, підкреслив міський голова.

Андрій Райкович також додав, що міська влада готова долучитись до програми і вдосконалювати її.  а в разі необхідності визнати як міську.  У той же час, очільник міста звернув увагу на той факт, що у Кропивницькому вперше  за 20 років розпочалося власне житлове будівництво силами міської влади за бюджетний кошт. Так, за кошти міського бюджету добудовується будинок на 54 квартири по вулиці Генерала Жадова, а також вже розроблена і готова до презентації у Міністерстві Оборони проектна документація військового містечка і таких напрямків дуже багато.

Усі новини