Міська рада Кропивницького спільно з громадськими активістами підвищуватимуть рейтинг прозорості міста

П'ятниця, 6 квітня 2018 13:57

Спільний проект «Кропивницький: шлях до 100», спрямований на підвищення показників прозорості міста, розпочався в обласному центрі спільними зусиллями міської влади і ГО “Центр медіарозслідувань “Прозоро”. Про його старт оголосили у міській раді Кропивницького на спільній прес-конференції представників громадського сектору Світлани Дубини і Павла Лісниченка, керуючого справами виконавчого комітету міської ради Альвіни Бондаренко та начальника відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення Оксани Бабаєвої.

- Міська влада наполегливо рухається у напрямку забезпечення максимальної відкритості для громади і прозорості у своїй діяльності, - відзначила Альвіна Бондаренко. – Вчора секретар міської ради Андрій Табалов підписав у Києві Меморандум з Державним агентством з питань електронного урядування України та Фондом «Євразія» щодо реалізації пілотного проекту з відкритих даних. Важливим буде також створення у Кропивницькому сучасного центру надання мешканцям міста адміністративних та соціальних послуг, де буде більше можливостей для реалізації проекту відкритих даних.

У свою чергу, Оксана Бабаєва повідомила, що на офіційному сайті міської ради буде створене опитування серед громадськості Кропивницького щодо пріоритетності даних, які б хотіли мешканці міста бачити відкритими для себе. За результатами опитування і аудиту інформації виконавчих органів буде здійснена і візуалізація відкритих даних.

У червні минулого року громадська організація Transparency International Україна опублікувала рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Незважаючи на те, що Кропивницький фіналізованому рейтинзі зайняв друге місце, загальні показники прозорості досить далекі від ідеалу – 55,96 зі 100 балів.

- Активісти ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро» розробили план підвищення рівня прозорості міської ради міста Кропивницького мінімум на 20 балів від рівня, зазначеного у рейтингу прозорості 100 найбільших міст України станом на червень 2017 року і запропонували його до реалізації керівництву міста, - повідомив голова ГО Павло Лісниченко. - Завданнями проекту стануть реалізація розробленого плану підвищення прозорості міста та прийняття відповідних рішень міською радою, зокрема в сфері бюджетування, закупівель, землекористування тощо.

- Основними заходами, що заплановані у проекті, буде оприлюднення даних, відсутніх під час формування Рейтингу прозорості 100 найбільших міст України. Зокрема мова йде, наприклад, про інформацію про вакансії у соцзакладах, результати процедур комісії з відбору кандидатів на вакантні посади у міській раді міста Кропивницького, рішення ради щодо надання чи відмови у виділенні фінансової підтримки, допомоги та архів таких рішень, актуальні закупівлі міської ради Кропивницького, кошторис утримання міської ради та її органів, житлові приміщення, які є у власності громади, розміщені тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності, - наголосила Світлана Дубина.

Проектом також передбачено запровадження бюджетних слухань та створення наглядових ряд при комунальних підприємствах, відкриття для міської ради (виконавчих органів) окремого кабінету користувача порталу DOZORRO, а також прийняття внутрішнього положення про оренду та продаж комунального майна через систему ProZorro-Продажі.

Проект “Кропивницький: шлях до 100” здійснюватиметься у рамках проекту «Розбудова прозорості в містах України», що реалізує українське відділення глобальної мережі Transparency International за кошти Фонду демократії ООН (UNDEF).

Усі новини