Ми єдині! Ми сильні! Ми Україна! День Державності у Кропивницькому вперше відзначили у нову дату

Понеділок, 15 липня 2024 13:20

Сьогодні, 15 липня, українці  вперше відзначають День Української Державності в нову дату. Символічно це свято поєднане із Днем хрещення Русі-України, а у зв'язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар, дата Дня Української Державності  змістилася на 13 днів раніше.

Державне свято має на меті утвердження спадкоємності ідей українського державотворення, збереження історичної справедливості, яку намагається спотворити російська пропаганда.

У цей день згадується історія України: від часів хрещення Київської Русі до сьогодення. Світ має розуміти, що наша країна – самостійна та незалежна, оскільки росіяни вже багато років роблять усе, щоб це заперечити. Ми – не єдиний народ, не брати, і ніколи ними не були – ось основний меседж!

Історія української державності сягає своїм корінням «часів заснування міста Києва та розквіту держави за часів князя Київського Володимира Великого». Саме він, прийнявши у 988 році християнство, «засвідчив цивілізаційний вибір Київської Русі».

Спадкоємцями Київської держави тих часів Україна вважає: Галицько-Волинське князівство, Українську козацьку державу, Українську Народну Республіку, Західноукраїнську Народну Республіку, Українську Державу, Карпатську Україну та сучасну незалежну Україну, яка відновила державність Актом проголошення незалежності від 24 серпня 1991 року, що був схвалений 01 грудня 1991 року всенародним голосуванням.

За Україну віддавали і віддають життя найкращі. Сьогодні у Кропивницькому  вшанували їхню пам'ять.

Урочистості в обласному центрі традиційно розпочались із покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку. Одночасно  від курсантів Донецького державного університету внутрішніх справ живі квіти лягли до інших пам’ятних знаків та пам’ятників видатним діячам українського державотворення, борцям за свободу і незалежність України: Алеї пам'яті загиблих учасників ООС (АТО) та пам'ятника  "Скорботна Батьківщина-мати" на Меморіальному комплексі "Фортечні вали",  пам'ятного знаку "Борцям за волю України – жертвам політичних репресій", пам'ятників Богдану Хмельницькому, Марку Кропивницькому, Володимиру Винниченку, до меморіальних дошок Героям України В'ячеславу Чорноволу і Віктору Чміленку до пам'ятних знаків Героям Небесної Сотні на площі Героїв Майдану та  загиблим захисникам третього полку спеціального призначення імені Святослава Хороброго.

Ключовим моментом урочистостей стала спільна міжконфесійна молитва за Перемогу, за мир та процвітання Української Держави.

Національна єдність – обов'язкова умова збереження державності. Захисники української державності є нащадками воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, воїнів УПА.

Сучасні Збройні сили України, стримуючи московського агресора, захищаючи суверенітет і незалежність України, доводять, що українці – Народ-Воїни.

І беззаперечно Буде наша перемога і настане переможний мир мир!

Усі новини

Вісім років, як ми — кропивничани!
П'ятниця, 12 липня 2024 15:21