«Металевих вандалів» у Кропивницькому можна перемогти лише об’єднаними зусиллями

Четвер, 14 вересня 2017 19:12

Крадіжки комунального майна у Кропивницькому почали носити масовий характер. Міська влада забила на сполох і, з метою віднайти ефективну тактику протидії металевим вандалам, ініціювала робочу зустріч керівників виконавчих органів міської ради і комунальних підприємств з  представниками правоохоронних органів, податкової інспекції, підприємств, які займаються організацією діяльності пунктів прийому металобрухту.

Сьогодні, 14 вересня, така нарада відбулася  під головуванням секретаря міської ради Андрія Табалова та заступника міського голови Олександра Грабенка.

- Наше завдання - виробити дієвий план, котрий дозволив би запобігти крадіжкам міського майна, які ведуть до значних матеріальних збитків та загрожують здоров'ю і життю мешканців міста, - наголосив під час зустрічі Олександр Грабенко. – Сьогодні у Кропивницькому крадуть і рiжуть кришки каналiзацiйних люкiв, кабелi, двигуни лiфтiв, смiттєві контейнери. Протиправні дії громадян, які здійснюють  крадіжки, загрожують життю та безпеці містян, адже, дуже часто відкритими залишаються колодязі на тротуарах, пішохідних доріжках та дитячих майданчиках. Окрім того, виникає проблема із закриттям тих колодязів, де було вкрадено кришку люку. Купити окремо кришку важко: люки були виготовлені у різні роки різними підприємствами. Окрім того, кришки люків окремо взагалі не продаються, а повна заміна люку – величезні затрати для підприємств комунального сектору.

Найбільше мешканці обласного центру скаржаться саме на відкриті колодязі біля житлових будинків. Водночас б'ють на сполох і через відсутні кришки на люках біля навчальних закладів. І це не дивно, бо найбільше ризикують впасти до каналізаційних ям саме діти. Необачні та непосидючі вони не завжди дивляться під ноги.

- В наших інтересах працювати над цiєю проблемою спiльно, - запропонував Олександр Грабенко. -  Адже місто терпить значні збитки, а підприємства, які чесно ведуть бізнес у сфері операцій з брухтом втрачають імідж через такі оборудки з краденим металом. Адже цей металолом десь же приймають. Це можуть бути і незареєстровані пункти десь в гаражах, у віддалених мікрорайонах. 

            У тому, що проблема існує не перший рік, а системно проявляється на території Кропивницького переконаний і секретар міської ради Андрій Табалов.

- Якщо ми хочемо перемогти у цьому протистоянні, необхідно комплексно підвищити дієвість міської програми "Безпечне мiсто", встановити камери вiдеонагляду по мiсту, посилити співпрацю з поліцією, активiзувати роботу міської дружини, - підкреслив Андрій Табалов. – Крім того, нам важлива думка поліції з цього приводу. Що заважає ефективно розкривати злочини за гарячими слідами, виявляти підпільні пункти прийому, відслідковувати хто за ними стоїть, доводити справи до судів і реального покарання злочинців.

Секретар міської ради також акцентував увагу учасників зустрічі на величезних фінансових втратах, які несе міський бюджет  від підступної діяльності варварів – металістів. За його словами, лише спалення вандалами трьох ліфтів у багатоповерхівках Кропивницького обійдуться міській скарбниці у 800 тисяч гривень, а на ці кошти можна було б багато чого зробити у комунальному господарстві.

Більше того, керівники кропивницьких ЖЕО самотужки спромоглися відшукувати викрадені труби, батареї опалення на пунктах прийому металу і вони готові свідчити поліції про місця їх розташування.

У свою чергу, представники поліції скаржаться на відсутність достатнього ресурсу, щоб охопити пішими патрулями, на їх переконання найбільш ефективними у цьому випадку. Одночасно по місту може працювати не більше семи патрулів, а це для території обласного центру надзвичайно мало.

 - Екіпажі патрульних машин відпрацьовують не тільки центр міста, їздять і по мікрорайонах, - запевнили поліціянти. – Перевіряються і пункти прийому брухту.  Впродовж поточного року у Кропивницькому за фактом крадiжки металу за 51 статтею адмiнкодексу було притягнуто до відповідальності 108 осiб. Суд виніс їм різну міру покарання від мінімального  штрафу  51 гривня до семи днiв арешту.

Конструктивну пропозицію під час зустрічі висловив начальник головного управління ЖКГ Віктор Кухаренко. Він запропонував відновити діяльність спільних спеціальних комісій, куди входили представники виконавчих органів, поліції, міської дружини, спецінспекції. Така комісія колись достатньо ефективно проявила себе у постійних рейдах пунктами прийому брухту. Саме завдяки її активності чорні металісти не могли відчувати себе спокійно у своєму злочинному бізнесі у середині двотисячних років.

Керівник спецінспекції Андрій Максюта запропонував від імені міської ради звернутися до народних депутатів із законодавчою ініціативою повернути діяльність з металевою вторинною сировиною до категорії ліцензованих.

А  Андрiй Табалов подав цікаву ідею створення оригінальної мапи, куди будуть нанесені абсолютно усі  пункти прийому  металобрухту: і ті, що легально ведуть свій бізнес, і ті, що працюють підпільно. Така карта стала б у пригоді і патрульній поліції для прокладання маршрутів чергувань і спеціальній комісії.

Крім того, секретар міської ради запропонував активніше включитися у процес боротьби з викрадачами металу і місцевим засобам масової інформації, які б оперативно доносили до мешканців результати діяльності поліції, демонстрували невідворотність покарання і пояснювали кропивничанам, як діяти у разі виявлення спроби поцупити комунальне майно. На думку Андрія Табалова, варто було б також створити спеціальний фонд, з якого виплачувати винагороду мешканцям міста, які допоможуть у виявленні металевих вандалів.

Майже година активного обговорення принесла свій результат. Першим кроком напрацювання стане створення тієї самої комісії, яка здійснюватиме постійні рейди пунктами прийому металобрухту, що суттєво сприятиме зниженню рівня крадіжок металевих конструкцій та елементів комунальної власності. До процесу боротьби з порушниками будуть залучатися і  активні, небайдужі члени громади та представники засобів масової інформації, які по справжньому вболівають  за Кропивницький.

Усі новини