"Літо-2022: разом до Перемоги!": підсумки акції у кропивницьких бібліотеках

Середа, 7 вересня 2022 15:38

У червні стартувала ініційована обласною військовою адміністрацією акція "Літо-2022: разом до Перемоги!", яка тривала протягом трьох місяців. Метою акції було забезпечення змістовного дозвілля та розвитку дітей шкільного віку під час літніх канікул в умовах війни. Долучилися до проведення акції й заклади культури, зокрема бібліотеки Міської централізованої бібліотечної системи Кропивницького.

Для того, аби діти мали можливість весело та з користю провести вільний час, опанувати нові знання і навички, працівники бібліотек організували для них цікаву й насичену літню програму. Загалом книгозбірні провели майже 200 різноманітних активностей.

Бібліотека-філія №19 для дітей організувала змагання із різними конкурсами на розвиток координації, швидкості та витривалості. Бібліотекарі провели спортивний захід для дітей «Швидкий м’яч». Найбільш наповненою стала ігрова зона «Сороконіжка», таборівці показували гнучкість, пластику, рівновагу та витримку в командній грі  «Містер Твістер». Розумники демонстрували знання та кмітливість в інтелектуальній зоні «Казкові спортсмени». Також діти грали у настільні ігри «Вчимося перемагати», «Happy Paw», «Еко-мемо», «Монополія», «Коло безпеки».

Працівниці філії №18 знайомили читачів з новинками сучасного літературного процесу та цікавими жанрами книг-контрастів – драйв-книги, релакс-книги, еліт-книги, шок-книги, книги-сенсації. Також бібліотекарі здійснили книгоношення до читачів, які не можуть прийти в заклад. Для дітей відбувся майстер-клас «Дитячий малюнок захиснику» бібліотечної арт-студії «101 Хобі-Т» та відвідини волонтерської організації «Разом ми сила».

Користувачі бібліотеки-філії для дітей №21 взяли участь у конкурсі «Творчі канікули». Читачі кожної вікової категорії готували прозовий або поетичний твір, який за темою відповідає певній номінації. Заслухавши кожен твір журі обрало найкращий в номінації «Безмежний світ моєї уяви».

До Дня Української Державності працівники Центральної міської бібліотеки для дітей провели: книжкову виставку «Незалежна Україна: портрет нового часу», патріотичну панораму «Символи яскраві і святі», презентацію Віртуальної галереї дитячої творчості «Бібліотеки запалюють зірки», бесіду-сигнал та роздачу пам’яток читачам із безпеки життєдіяльності під час воєнних дій.

Працівники бібліотеки-філії №16 відкрили на базі читального залу інтернет-салон «Світ дитинства», куди запросили малечу для участі у конкурсах, вікторинах, іграх, перегляду мультфільмів та дитячих кінофільмів.

У рамках акції плідно працював також літній театр. Бібліотека-філія №21 проводила індивідуальні заняття з акторської майстерності, записи аудіовистав. Для учасників молодшої групи літературного театру КІД було проведено заняття «Театральна вітальня».

Бібліотекарі філії №19 разом із школярами підготували театральну виставу «Рукавичка». Повітряна тривога внесла свої корективи, тому прем’єра відбулася в укритті. Але це не завадило юним акторам розкрити своїх персонажів та підняти настрій глядачам.

Бібліотекарі Центральної міської бібліотеки імені Володимира Панченка організували літературний ігроленд «Граючись, розвиваємось», конкурси «Що в скриньці знаходиться?», «Старі казки про головне».

Бібліотека-філія №15 провела для своїх користувачів відеоперегляд «Україна – понад усе!», книжкову виставку «Єдина країна – рідна Україна».

У серпні в Центральній міській бібліотеці імені Володимира Панченка вшановували пам’ять загиблих під час Іловайської трагедії. Читачі переглянули документальний фільм «Хронологія боїв за Іловайськ», а також ознайомилися з книгами, які описують цю трагічну подію.

А напередодні Дня Незалежності бібліотекарі філії №16 виготовляли з дітьми  патріотичні світловідбивні брелоки, флікери «Безпека на дорозі – безпека життя». Такі майстер-класи відбулися і в бібліотеці-філії №13.

Бібліотека під відкритим небом та літні читання сприяють створенню змістовного дозвілля, дружнього спілкування та популяризації літератури для дітей. Вуличну акцію «Виходь у двір читати» провела бібліотека-філія для дітей №21.

Також відбувся мовознавчий турнір «Краща мова єднання», участь в якому взяли школярі старшої школи. Перед початком навчального року бібліотекарі філії №2 підготували завдання на перевірку знань, здобутих на уроках української мови, на розвиток творчих здібностей та уміння працювати в команді. Читачі переглянули відеоролики «Українська мова: 15 цікавих фактів» та «Соціальна реклама української мови».

У бібліотеці-філії №5 відбулися конкурс дитячого малюнку «Мій край чудовий – Україна» та майстер-клас «Оберіг для воїна».

У бібліотеці-філії №4 серед читачів-переселенців проводилася іміджева акція «Знайомтесь, наш мікрорайон». Дітей-переселенців запросили взяти участь у вуличних активностях «Читай разом з нами!». Серед учасників години духовного поклику «Україна є, була і буде!», що пройшла у бібліотеці з нагоди Дня Незалежності України, були й діти-переселенці.

Патріотичні інтерактиви, цікаві квести, естафети, створення оберегів для ЗСУ, пізнавальні ігри та розваги, а також інші активності, спрямовані на всебічний розвиток дітей, стали позитивним та змістовим наповненням дозвілля дітей громади.

Усі новини